Rabobank: Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs

05 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 zijn Condi Food uit Leiden, Flowid uit Eindhoven en Wijkbedrijf Bilgaard uit Leeuwarden. Zij krijgen elk 30.000 euro om hun innovatie verder mee te ontwikkelen. Daarnaast verwerven zij toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. De prijzen werden uitgereikt bij YES!Delft door Wout Dekker, president-commissaris van de Rabobank en Herman Wijffels. Wout Dekker: “Innovatie is ontzettend belangrijk voor de maatschappij, maar voor ondernemers komt er heel wat bij kijken. Het vereist vindingrijkheid, commercieel inzicht, doorzettingsvermogen en lef. Dat willen wij belonen.”

Condi Food uit Leiden

In de categorie Food & Agri koos de jury voor Condi Food, dat technieken uit de ruimtevaart gebruikt om voedsel al tijdens het productieproces te ‘scannen’ op kwaliteit en versheid. “Voedselveiligheid is een belangrijk thema voor de komende decennia,” aldus de jury. Marco Beijersbergen van Condi Food: “Voedsel wordt nu gecontroleerd op kwaliteit in steekproeven. Met onze technieken kun je álle producten checken. Daarmee voorkomen we voedselverspilling en het geeft meer zekerheid.” Beijersbergen weet al waar Condi Food het prijzengeld voor gaat gebruiken: “We werken aan bacteriedetectie met onze camerasystemen. Dat ontwikkelingsproces wordt nu versneld.”

Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs 2014

Flowid uit Eindhoven

“De vinding van Flowid heeft chemische processen verkleind en flexibel gemaakt waardoor de Circulaire Economie een belangrijke impuls krijgt,” zegt de jury over de winnaar in de categorie Circulaire Economie. Flowid is een chemische reactor ter grootte van een koektrommel. Jeoffrey den Berg van Flowid: “In onze kleine reactors kun je chemische processen bij optimale temperatuur en druk laten verlopen. Daardoor gaat het proces veel sneller en produceren we met één liter net zoveel als een reactor van 50.000 liter. Je hebt ook minder energie nodig. Door de compactheid kan het op elke locatie neergezet worden, zonder grote investeringen.”

Wijkbedrijf Bilgaard uit Leeuwarden

De jury kent in de categorie Zorg & Welzijn de prijs toe aan Wijkbedrijf Bilgaard, dat in Leeuwarden een wijk duurzaam renoveert en de besparingen die dat oplevert weer investeert in de wijk. Buurtbewoners zijn actief betrokken. Marcel Tankink namens het Wijkbedrijf: “De werkwijze van ons samenwerkingsverband levert meer op dan een goed onderhouden wijk. Het vergroot de leefbaarheid in een wijk voor lange termijn. We willen het werk daarom graag uitbreiden, bijvoorbeeld met mantelzorg, afvalinzameling en groenbeheer.”

Publieksprijs

Ook het publiek had een stem in de dertiende editie van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De publieksprijs ter waarde van 5.000 euro gaat naar SMAAKgeheimen uit Eersel. SMAAKgeheimen ontwikkelt het MaxiMaaltje: een volledig menu in kleine porties met een hartige smaak en een zeer hoog eiwit- en caloriegehalte. Voor personen met (chronische) slikproblemen en ouderen die niet zelfstandig kunnen eten.