Juridische zaken enorme kostenpost Deutsche Bank

15 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Anno 2014 is Deutsche Bank nog altijd verwikkeld in diverse juridische zaken, welke de bank volgens de Duitse krant Der Spiegel mogelijk zo’n €7 miljard zullen kosten. De krant baseert zich op informatie afkomstig van bronnen rondom de bank. Zelf kondigde Deutsche Bank eerder dit jaar aan zo’n 5,4 miljard te hebben gereserveerd voor lopende juridische kwesties. De resultaten van Q3, eind deze maand, zullen uitsluitsel moeten geven over het definitieve kostenplaatje.

Juridische zaken
Deutsche Bank kreeg de afgelopen jaren, net als veel andere banken, een hoos aan kritiek over zich heen en kwam veelvuldig in het nieuws door diverse schandalen. Zo kampte de bank met hun betrokkenheid bij Libor/Euribor fraudepraktijken, waarbij het management van Deutsche Bank verweten werd niet adequaat te hebben gehandeld. En begin dit jaar ontsloeg de bank enkele handelaren in New York, die hadden gesjoemeld met wisselkoersen.

Juridische zaken enorme kostenpost voor Deutsche Bank

En dan was er nog de rechtszaak rondom mediamagnaat Leo Kirch, waarbij Deutsche Bank na een juridische strijd van tien jaar een schikking trof voor €925 miljoen. Ten slotte wordt nog altijd onderzocht of Deutsche Bank de Amerikaanse sancties heeft overtreden, die werden vastgesteld tegen Soedan, Iran en Syrië. Ter illustratie: BNP Paribas kreeg in juli van dit jaar een enorme boete van €6,55 miljard voor hun kiezen, voor het schenden van deze sancties. Een dergelijke boete kan dus flink in de kosten lopen.

Hogere kosten
Al deze rechtszaken, schikkingen en uitgedeelde boetes zorgen voor een juridische kostenpost van miljarden voor Deutsche Bank. Medio 2014 gaf de bank aan hiervoor een bedrag van €5,4 miljard te hebben gereserveerd. Volgens de Duitse krant Der Spiegel lopen de juridische kosten voor Deutsche Bank mogelijk op tot zelfs €7 miljard. Ter vergelijking, vorig jaar gaf Deutsche Bank ‘slechts’ €3 miljard uit, ten behoeve van juridische zaken. Op 29 oktober worden de cijfers van Q3 gepresenteerd door Deutsche Bank, dan zal er meer duidelijkheid moeten komen over het daadwerkelijke juridische kostenplaatje van de bank. Deutsche Bank wenste overigens niet te reageren op het artikel van de Duitse krant.