Nieuwe rolverdeling Rabobank NL en lokale banken

02 oktober 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank wil al over enkele maanden naar een nieuwe rolverdeling tussen Rabobank Nederland en haar 121 lokale banken. Een nieuwe stap in de beweging naar één Rabobank, die is ingezet onder de naam Visie 2016. Een aantal verantwoordelijkheden moeten meer op centraal niveau bij Rabobank Nederland komen te liggen, terwijl op andere gebieden juist meer gedecentraliseerd moet worden waarbij lokale banken meer vrijheid krijgen. De coöperatieve bank overweegt onder meer om verder te gaan met één centrale bankvergunning, bevestigt een woordvoerder woensdag na berichtgeving van het Financieele Dagblad. 

Herzien van de structuur

De rolverdeling tussen de Rabobank Nederland en lokale banken is de laatste jaren "een kluwen’’ geworden, stelt Rabobank topman Rien Nagel in het FD. "Het hoofdkantoor in Utrecht bemoeide zich te veel met het lokale commerciële beleid door allerlei regeltjes op te leggen. Omgekeerd gingen de lokale banken bovenop allerlei grote IT-projecten zitten. Dat willen we anders.’’ 

Rabobank

Een werkgroep onder leiding van Rien Nagel en Theo Camps, president-commissaris van Rabo regio Nijmegen, onderzoekt momenteel de mogelijkheden de structuur van Rabobank te herzien.

Centralisatie

Rabobank Nederland houdt namens De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op de lokale banken, maar volgens zowel DNB als AFM schort er het nodige aan die controle. Lokale Rabobanken vrezen hun zelfstandige positie te verliezen nu het hoofdkantoor van de coöperatieve bank de controle en 'compliance' (naleving van regels) weg wil halen bij de individuele banken.