BNP Paribas Fortis lanceert eigen betaalterminals

23 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BNP Paribas Fortis is van plan om in België samen met het Zwitserse bedrijf SIX Payment Services alternatieve betaalterminals op de markt te brengen. Dat schrijven de Belgische zakenkranten De Tijd en L’Echo.

Betaalterminals en verwerkingsdiensten

De Belgische bank zal niet alleen betaalterminals, maar ook alle verwerkingsdiensten gaan aanbieden, zoals dagelijkse overzichten van alle transacties voor handelaren en winkeliers. Voorwaarde is wel dat de handelaar of winkelier zijn lopende rekeningen en cashmanagement bij BNP Paribas Fortis onderbrengt. De bank beweert ook dat de diensten minder gaan kosten dan bij concurrent Worldline. BNP Paribas Fortis noemt echter geen cijfers.

Met dit initiatief breekt BNP Paribas Fortis de Belgische markt open en Worldline raakt zijn monopoliepositie kwijt.

BNP Paribas Fortis lanceert eigen betaalterminals

Concurrentie op betaalmarkt

België is een lastige markt om de concurrentie aan te gaan. Het betaalsysteem Bancontact/MisterCash is heel dominant in België, in tegenstelling tot landen als Nederland, Luxemburg en Zwitserland, waar ook het betaalsysteem V Pay op een deel van de markt opereert.

“Of we grote volumes gaan draaien hangt af van de grote retailers. Over een jaar of drie zullen we pas weten waar we staan. Waarschijnlijk zullen veelal startende winkels kiezen voor het nieuwe systeem. Grote winkelketens zullen niet direct de overstap wagen”, zegt Peter Pollaert, hoofd Cash Management van BNP Paribas.

SIX Payment Services

Voor SIX Payment Services betekent het partnerschap met BNP Paribas Fortis een nieuwe stap voorwaarts om zijn belangen in Europa te vergroten. SIX Payment Services is de provider van de SEPA omschakeling van Bancontact/MisterCash en ook procespartner van een groot aantal banken. Met ongeveer 1.200 medewerkers en 14 locaties wereldwijd ondersteunt SIX Payment Services cliënten in 33 landen.

“We zien snelle ontwikkelingen op de betalingenmarkt:  in heel Europa zien we een beweging van financiële instellingen in de richting van een acquiring bank, die credit of debet card transacties verwerkt voor een zakelijke klant, bijvoorbeeld een winkelier. Dit is echter al jaren een core competence van SIX. BNP Paribas Fortis is onze voorkeurpartner in België. Het grote branche-netwerk van de bank is voor ons een ideale toegangspoort om op grote schaal in contact te komen met zakelijke klanten”, zegt Luc Holper, hoofd Markt Ontwikkeling van Six Payments Services.