‘Nederlanders willen ontspanning, natuur en bucket-list droomreizen’

Op vakantie gaan is allang niet van kilometers maken en de zon opzoeken; het draait steeds vaker om betekenisvolle ervaringen. Dat blijkt uit het nieuwste editie van het Travel Trends Report 2025 van het Mastercard Economics Institute. In dit jaarlijkse rapport worden wereldwijde reistrends in kaart gebracht, met bijzondere aandacht voor het reisgedrag van Europeanen – en Nederlanders in het bijzonder.
Opvallend is dat ontspanning en ontsnapping aan het dagelijkse leven voor 72% van de Nederlandse reizigers de belangrijkste motivatie vormen om eropuit te trekken. Verbinding met dierbaren, het zoeken naar avontuur en het proeven van lokale keukens zijn daarbij bepalende factoren. In een tijd van economische onzekerheid blijft reizen dus vooral een persoonlijke en emotionele behoefte.
Het onderzoek toont aan dat traditionele bestemmingen zoals Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje nog altijd in de smaak vallen bij Nederlanders. Curaçao, Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika zijn de populairdere verre bestemmingen.
Opvallend is dat Tirana in Albanië voor Europese landen er bovenuit stak: die stad zag tussen 2019 en 2024 de grootste groei in Europese bezoekers - vooral vanuit Italië, en behoort nu tot een van de snelst groeiende stedelijke bestemmingen van het continent.
Gekeken naar de motivatie om op vakantie te gaan (als je die al nodig hebt), geeft bijna driekwart van de respondenten graag nieuwe ervaringen willen opdoen tijdens reizen, te willen ontspannen en los te komen van de dagelijkse sleur in Nederland. Dit komt samen met het feit dat de helft van de Nederlanders aangeeft beperkte tijd te hebben om te reizen.
Bucketlist
Het nieuwe Mastercard-onderzoek toont tevens aan dat reizen, buitenactiviteiten en uit eten gaan bovenaan de uitgavenprioriteiten van Europeanen staan in 2025. Nederlanders geven bovendien aan in 2025 meer te willen besteden aan welness- en gezondheidsbelevingen in het buitenland dan vorig jaar.
Dit laat volgens de onderzoekers duidelijk zien dat mensen steeds vaker kiezen voor reizen die draaien om beleving en persoonlijke waarden. Zo zegt maar liefst 70% van de Europeanen dat het afvinken van bucketlist-dromen een topprioriteit is.
“De Europese reissector blijft opvallend veerkrachtig, ,legt Natalia Lechmanova (hoofdeconoom Europa bij het Mastercard Economics Institute) uit. “Zelfs in economisch onzekere tijden zien we dat Europese reizigers steeds vaker kiezen voor reizen die persoonlijke betekenis hebben en langdurige waarde bieden. Of het nu gaat om wellnessretraites, culturele ervaringen of avonturen in de natuur—de focus ligt op reizen die echt aansluiten bij hun waarden en wensen.”
Het volledige onderzoek is hier te lezen.