De digitale euro: een nieuw tijdperk voor betalingen

24 oktober 2024 Banken.nl

De introductie van de digitale euro belooft ingrijpende veranderingen voor de financiële sector. Banken en financiële instellingen zullen hun strategieën en bedrijfsmodellen moeten aanpassen om op tijd klaar te zijn voor deze verschuiving. In dit artikel zet Joost Loves, partner bij BearingPoint, de impact van de digitale euro uiteen.

De komst van de digitale euro betekent volgens Loves een monumentale ontwikkeling in de financiële wereld, een die gepaard gaat met zowel nieuwe vraagstukken als kansen. Actie vanuit de financiële sector zal noodzakelijk zijn om de uitdagingen en kansen van de nieuwe digitale valuta effectief te benutten.

Onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt de digitale euro ontwikkeld als een veilige, digitale vorm van geld voor dagelijks gebruik in het eurogebied. Anders dan commerciële digitale valuta biedt de digitale euro meer stabiliteit en veiligheid, wat zowel consumenten als de bredere economie ten goede komt, zet Loves uiteen.

De impact op banken

Het nieuwe betaalsysteem heeft echter grote implicaties voor commerciële banken. Niet alleen moeten zij de digitale euro beschikbaar stellen aan consumenten, maar ook moeten ze hun compliance en privacybescherming herzien om aan de nieuwe eisen te voldoen. De banken zullen verder een centrale rol spelen in de implementatie van de digitale euro. Naast het faciliteren van betalingen, wordt van hen verwacht dat ze een efficiëntere aanpak ontwikkelen voor risicobeheer en fraudedetectie.

Volgens Loves is de impact op banken niet te onderschatten: “De komst van de digitale euro zal aanzienlijke veranderingen in de financiële sector met zich meebrengen. We verwachten dat transactiekosten zullen dalen, compliance-processen zoals fraudedetectie efficiënter zullen worden en er nieuwe commerciële diensten zullen ontstaan.”

De komst van de digitale euro is dan ook een ontwikkeling waar financiële instellingen niet omheen kunnen. “Deze veranderingen zijn onvermijdelijk, of ze nu worden aangedreven door de digitale euro of door andere digitale valuta die door technologiebedrijven worden geïntroduceerd”, aldus Loves.

Hoewel de voordelen van de digitale euro duidelijk zijn, worden banken ook geconfronteerd met complexe uitdagingen. Ze moeten hun IT-systemen moderniseren, interne structuren herzien en hun bedrijfsvoering afstemmen op nieuwe regelgeving en klantverwachtingen.

Voorbereid op de toekomst

Het tijdig aanpassen van processen en systemen is voor financiële instellingen essentieel om concurrerend te blijven in deze snel veranderende omgeving. Banken kunnen daarbij verschillende methodieken inzetten, zoals tools om hun operationele structuur te herzien of frameworks om transformaties gestructureerd door te voeren.

“BearingPoint begrijpt de complexiteit en reikwijdte van de veranderingen die de digitale euro met zich meebrengt. Onze ervaring in het ondersteunen van financiële organisaties bij grootschalige transformaties stelt ons in staat om instellingen tijdens deze overgang te begeleiden”, stelt Loves.

“We bieden tools zoals onze Organizational Design Toolkit, waarmee bedrijven hun structuren en operaties kunnen aanpassen aan de vereisten van de digitale euro. Ons Transformation Bridge-framework biedt een praktische, gestructureerde aanpak om organisaties door deze veranderingen te leiden, zodat zij compliant, efficiënt en voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen”, rondt de BearingPoint-partner af.

Meer over BearingPoint
Profielpagina
BearingPoint is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.