Rabobank gunt deel 'regulatory reporting' aan BearingPoint

29 oktober 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Rabobank sluit een samenwerking met consultancybureau BearingPoint met betrekking tot ‘regulatory reporting’ processen. Bepaalde delen daarvan worden door de bank uitbesteed aan BearingPoint, dat verschillende regtech-oplossingen levert, waaronder Abacus360 en RegTech Factory.

Meer dan ooit tevoren moeten banken rekenschap afleggen aan toezichthouders over wat zij doen, zowel in brede als in enge zin. Dit is mede naar aanleiding van de financiële crisis van vorig decennium. Centrale banken en andere toezichthouders hadden onvoldoende zicht op de risico’s die banken namen, waardoor niet tijdig werd bijgestuurd. De enkelingen die de ramp wel zagen aankomen waren roependen in de woestijn. 

Er is veel veranderd sindsdien. Banken zijn verplicht steeds omvangrijkere rapportages te leveren aan toezichthouders. Daar zit vanzelfsprekend behoorlijk veel werk in, werk dat niet direct geld oplevert. Tot enkele jaren geleden gebeurde dat veelal nog met Excel-bestanden en bij sommige banken nog steeds wel. Ondertussen zijn er echter bedrijven opgestaan die zich sterk gespecialiseerd hebben in automatisering van deze ‘regulatory reporting’ processen. 

Mes snijdt aan twee kanten

Rabobank heeft besloten delen van zijn ‘regulatory reporting’ processen uit te besteden aan BearingPoint, een voorbeeld van zo’n externe partij. Met deze oplossingen gaat BearingPoint Rabobank ondersteunen bij het opstellen van compliance-rapportages. Daarmee daalt niet alleen de foutmarge, het maakt ook waardevolle tijd van werknemers vrij, die hun aandacht kunnen richten om meer waarde toevoegende activiteiten.  

“We waren op zoek naar een aanbieder van oplossingen die ons echt kan ontzorgen bij onze regulatory reporting-inspanningen, door zowel gestandaardiseerde rapportagesoftware te leveren als diensten met betrekking tot het onderhoud van de oplossing", legt Margiet Simons van Rabobank uit waarom men kiest voor deze route van uitbesteding. Simons is Manager Financial, Risk & Compliance Reporting bij de bank.

Abacus360 Banking

Abacus360 Banking is één van de oplossingen die BearingPoint biedt die door Rabobank afgenomen wordt. Het is een standaardoplossing voor nationale en internationale ‘regulatory reporting’. Zowel voor statistische rapportages als voor overige gedetailleerde en voor ad-hoc rapportages. Verspreid over Europa gebruiken zo’n 1.000 financiële instellingen deze oplossing, die voldoet aan de rapportagevereisten vanuit de ECB, de Europese Bankenautoriteit (EBA) en de Single Resolution Board (SRB), alsmede nationale toezichthouders.

Naast Abacus360 neemt Rabobank ook diensten af van de RegTech Factory van BearingPoint, dat verantwoordelijk is voor het managed services-aanbod van het kantoor. BearingPoint neemt hierbij de IT-controle en het onderhoud van de regulatory reporting-processen over te nemen, via een zogeheten Regulatory-as-a-Service (RaaS)-constructie.

"We zijn erg trots dat de Rabobank toetreedt tot onze Nederlandse community van technologieoplossingen en we kijken erg uit naar een duurzame samenwerking", besluit Alexander Turlot, hoofd van BearingPoint's ‘regulatory technology solutions’-business in Nederland.