Triodos en Fondaction smeden partnerschap om groen te investeren

13 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Triodos en Fondaction zijn een samenwerking gestart om "de positieve verandering" in de wereldwijde financiële sector te versnellen. De bank wil met het Canadese pensioenfonds nieuwe stappen zetten in de aanpak van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en sociale ongelijkheid.

Voor beide organisaties vormt de natuur een centraal thema. De partners stellen dat financiële instituten moeten stoppen met het financieren van schadelijke activiteiten. Het doel van de joint venture is om daarom meer te investeren in duurzame initiatieven. Ook willen ze financiering met integriteit vergroten, met een focus op duurzame financiering en impactbeleggen.

Door hun expertise te bundelen, streven ze ernaar het tempo van de huidige verandering te versnellen. Dit moet worden bereikt door geld in positieve initiatieven te steken en te pleiten voor een eerlijker, groener en inclusiever financieel systeem.

Triodos en Fondaction smeden partnerschap om groen te investeren

Triodos Investment Management en Fondaction Asset Management zullen zich samen concentreren op het dichten van de financieringskloof voor biodiversiteit en ‘natural capital’-oplossingen in ontwikkelde markten. Dit zijn bijvoorbeeld regeneratieve landbouw, duurzaam bosbeheer en natuurherstel. Om dit mogelijk te maken wordt een ‘closed-end’ fondsenplatform opgericht, waar deelnemers voor de lange termijn kapitaal in groene initiatieven steken.

“We zijn verheugd om onze gezamenlijke ervaring en ambities in te zetten om positieve verandering voor de planeet en de samenleving te creëren”, reageert Triodos-CEO Jeroen Rijpkema. “Als teken van betrokkenheid voorzien beide partijen investeringen in elkaars activiteiten voor de komende twee jaar. Door de krachten te bundelen, kunnen we onze impact vergroten en de veranderingen versnellen die zo dringend nodig zijn.”

“Samenwerken met instellingen die onze visie en waarden delen, is essentieel om de transformatie te bevorderen die nodig is om de economie van morgen vorm te geven”, vult Geneviève Morin (CEO van Fondaction) aan. “Onze samenwerking is een uitzonderlijke kans om onze krachten te bundelen en onze impact op de economie en de financiële sector te vermenigvuldigen. En door te investeren in elkaars activiteiten dragen we bij aan elkaars succes.”

Pleitagenda

Naast het fondsenplatform hebben de organisaties ook een gedeelde pleitagenda ontwikkeld. Deze moet stakeholders betrekken bij het bevorderen van positieve verandering. Deze benadering bestaat uit drie wegen: samenwerking, educatie en pleitbezorging.

Door gelijkgestemden samen te brengen, te onderwijzen over duurzame financiering en te pleiten voor beleidsveranderingen, willen de partners het landschap van de financiële sector een extra zetje in de goede richting geven op de weg naar duurzaamheid.