Zetel nieuwe Europese AML-waakhond komt in Frankfurt

28 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het hoofdkwartier van de Anti-Money Laundering Authority (AMLA) komt in Frankfurt te staan. Daarmee verslaat de Duitse stad behoorlijk wat concurrenten, waaronder Dublin, Madrid en Parijs.

Tot nu toe handhaafden nationale toezichthouders de witwasregels van de Europese Unie elk in hun eigen land. Maar daar komt volgend jaar verandering in. De AMLA moet het hart vormen van de algehele Europese AML-bestrijding. De ruim 400 AMLA-medewerkers zijn daarbij bevoegd om sancties of andere soorten maatregelen uit te delen aan ‘meldingsplichtige entiteiten’.

Frankfurt werd verkozen boven tal van andere steden. Zo dongen ook Brussel, Dublin, Parijs, Riga, Rome, Vilnius en Wenen mee om het AMLA-hoofdkwartier te mogen huisvesten.

Zetel nieuwe Europese AML-waakhond komt in Frankfurt

Het is de bedoeling dat de nieuwe Europese AML-waakhond een gamechanger zal zijn in het bestrijden van witwassen. EU-commissaris Mairead McGuiness noemt de komst van de AMLA een belangrijke stap voor de Europese Unie.

Zo benadrukt McGuiness dat de AMLA niet alleen toezicht zal houden op de risicovolle financiële entiteiten, maar ook de niet-financiële sector zal overzien, die eveneens een belangrijke rol speelt in het AML-proces. “Gerichte financiële sancties omzeilen behoort binnenkort tot het verleden.”