Van Lanschot Kempen sluit 2023 af met €125 miljoen winst

23 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De winst van Van Lanschot Kempen over 2023 is uitgekomen op €125,2 miljoen, bijna de helft meer dan een jaar eerder. Wat CEO Maarten Edixhoven betreft, was 2023 voor de vermogensbeheerder dan ook een uitstekend jaar.

De goede cijfers zijn onder andere te danken aan een toename van de provisie- en rente-inkomsten. Ook behaalde Van Lanschot Kempen een boekwinst op een verkoop uit de participatieportefeuille. Daarnaast steeg de netto-instroom van vermogen dat het voor zijn klanten mag beleggen met €5,3 miljard.

Overigens meldde de vermogensbeheerder niet alleen positief nieuws. Zo draaide het segment Investment Banking verlies, mede door het inzakken van de vastgoedmarkt, die last had van de hogere financieringskosten. Ook het onderdeel Wholesale and Institutional Clients boekte rode cijfers.

Van Lanschot Kempen sluit 2023 af met €125 miljoen winst

Edixhoven kondigt voor beide onderdelen dan ook “additionele maatregelen" aan, met een focus op winstgevende groei en kostendiscipline”.

Al met al dus een goed jaar volgens de topman en een jaar waarin tevens de integratie van Mercier Vanderlinden en Van Lanschot België werd afgerond. Ook de integratie van het online beleggingsplatform van Robeco met Evi van Lanschot verloopt volgens Edixhoven voorspoedig.

De vermogensbeheerder kondigde aan zijn dividend te willen verhogen van €1,75 tot €2 per aandeel en voor maximaal €24,5 miljoen aan aandelen te gaan inkopen voor zijn beloningsbeleid. Eind juni wil Van Lanschot Kempen met een update komen over zijn zogeheten onafhankelijke wealth managementstrategie.