Encompass neemt KYC-oplossingen CoorpID en Blacksmith over van ING

02 februari 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Encompass Corporation heeft CoorpID en Blacksmith overgenomen van ING Group. De deal moet bijdragen aan de ambitie van Encompass om uit te groeien tot het leidende wereldwijde platform voor de identificatie en verificatie van bankklanten.

Het oorspronkelijk Australische Encompass richt zich sinds de oprichting in 2012 op het helpen van internationale banken en financiële instellingen bij het bestrijden van financiële criminaliteit en stroomlijnen van KYC-processen.

Daarbij zet het bedrijf in op snelle, nauwkeurige identiteitsvalidatie en -verificatie van zakelijke klanten. Het biedt een zogeheten Corporate Digital Identity (CDI)-platform dat op basis van realtime data en documenten van wereldwijde openbare gegevensbronnen digitale risicoprofielen opstelt en onderhoudt. Met het inlijven van CoorpID en Blacksmith zet Encompass de volgende stap in het versterken van zijn grotendeels geautomatiseerde platform.

Encompass neemt KYC-oplossingen CoorpID en Blacksmith over van ING

CoorpID werd in 2018 opgericht door ING Labs als antwoord op de complexe KYC-uitdagingen waarmee ING en de bredere markt werden geconfronteerd. De oplossing stelt banken in staat om outreach te automatiseren en privé-KYC-gegevens rechtstreeks van zakelijke klanten te verzamelen en beheren.

Blacksmith werd in 2017 opgericht, als onderdeel van ING Labs Singapore, om KYC-processen voor de financiële sector te verbeteren. Met Blacksmith kunnen banken hun customer due diligence-vereisten configureren binnen een Digital Policy Manager. Zo worden de relevante gegevens en bewijzen verzamelden en wordt het verzamelproces gestroomlijnd. Dit zou bewezen efficiëntieverbeteringen tot wel 50% hebben opgeleverd.

KYC-processen transformeren

Door de dubbele overname krijgt Encompass naar eigen zeggen “een unieke mogelijkheid” om KYC-processen te transformeren.

“Vandaag is een gedenkwaardige dag voor ons bedrijf, en ik ben er trots op dit te zien gebeuren. De toewijding van ING aan het ondersteunen en stimuleren van KYC-excellence heeft geleid tot het succes van CoorpID en Blacksmith KYC,” reageert Wayne Johnson, medeoprichter en CEO van Encompass Corporation.

“De combinatie van technologie en marktexpertise van deze twee bedrijven is de perfecte match voor Encompass. CDI is de toekomst van onze branche, en deze overnames zijn een grote stap voorwaarts om onze visie, die KYC zal transformeren, tot leven te brengen.”

Encompass verwerft 100% van CoorpID en Blacksmith. ING blijft wel stakeholder en ontwikkelingspartner voor Encompass. De integratie moet de diensten van Encompass aanzienlijk verbeteren en banken helpen bij het verkrijgen van waardevolle inzichten in risico’s van klantprofielen en het beter monitoren van risico’s met betrekking tot financial crime.

Volgende hoofdstuk

“Ik ben erg trots op de verkoop van onze KYC-innovaties, die de tijd hebben bereikt voor het volgende hoofdstuk in hun reis”, reageert Ivar Lammers, Global Head of Financial Crime Wholesale Banking bij ING. “Encompass, CoorpID en Blacksmith zijn opgericht met de klant in gedachten, wat hen verbindt en hun recept voor succes is geweest.”

“Samen zullen ze blijven zorgen voor een eersteklas klantervaring, met slimme, op maat gemaakte aanbiedingen die de behoeften en uitdagingen van onze klanten en de branche adresseren, nu en in de toekomst”, geeft hij aan. “Ik twijfel er niet aan dat Encompass de ideale partner is om onze fundamenten naar een hoger niveau te tillen.”