ING lanceert nieuwe spaaroplossing: Rond af & Spaar

06 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft ‘Rond af & Spaar’ gelanceerd; een nieuwe spaaroplossing waarmee klanten van de oranjebank automatisch bij elke betaling met de betaalpas, Apple Pay, mobiel betalen of iDEAL een klein bedrag opzij zetten.

Met Rond af & Spaar wordt bij iedere betaling het bedrag tot een hele euro naar boven afgerond en automatisch op de spaarrekening gestort. Daarnaast is het mogelijk om een zogenoemde spaarversneller in te zetten – het bedrag wordt dan per betaling naar 5 euro afgerond. Ervaring met de spaaroplossing in andere ING-landen laat zien dat klanten gemiddeld zo’n 33 euro per maand opzij leggen.

“Sparen is niet altijd makkelijk”, legt Guido Bosch uit. “Ook als je iets aan het einde van de maand overhoudt, is het verleidelijk om dat geld door te schuiven naar de volgende maand of er meteen iets leuks van te kopen. Daarom zijn automatismen en routine belangrijk. Met dit simpele middel bouw je automatisch een buffer op, met betalingen die je toch al doet.”

ING lanceert nieuwe spaaroplossing: Rond af & Spaar

ING introduceerde de spaaroplossing al in zes andere landen en volgens de Directeur Daily Banking van ING Nederland laten de cijfers zien dat klanten met de dienst gemiddeld €33 per maand opzij zetten. “Dat levert na verloop van tijd echt een behoorlijke spaarpot op.”

Sparen voor (financiële) tegenvallers

Om de financiële veerkracht in de huidige barre inflatietijden te vergroten is sparen belangrijk. De oranjebank ziet echter dat met name jongeren moeite hebben met het opbouwen van een spaarbuffer. Jongeren hebben vaak relatief weinig spaargeld (één op de vijf heeft te maken met ernstige betalingsproblemen), ervaren daardoor geldstress en staan zo bij de start van hun volwassen leven al op een achterstand.

En daar wil ING middels de spaaroplossing iets aan doen. De bank beargumenteert dat met een beetje spaargeld de kans vergroot dat (financiële) tegenvallers opgevangen kunnen worden. In het ideale geval zou iedereen ten minste het eigen risico van de zorgverzekering 385 euro, op de rekening moeten hebben.

“Als je dan een keer zorg nodig hebt, raak je niet direct in de problemen”, voegt Japke Kaastra (Head of Financial health ING Nederland) toe. “Wanneer je automatisch 33 euro per maand spaart dan heb je na een jaar al precies dit gedrag achter de hand.”

Spaardoelen

Met Rond af & Spaar wordt dus dagelijks het totale verschil tussen de betalingen en de afgeronde bedragen automatisch op de spaarrekening gestort, al beschikken ING-klanten ook over de optie om het bedrag aan een specifiek spaardoel te koppelen.

“Wij moedigen klanten actief aan om spaargeld te koppelen aan een spaardoel”, vervolgt Bosch. “Dit werkt psychologisch door, want dan weet je waarvoor je het doet en hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te bereiken.”