Partner in Compliance ondersteunt Suriname in fraude- en corruptiebestrijding

27 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De strijd tegen fraude en corruptie houdt niet op aan de landsgrenzen. Sterker nog; de oorlog kan alleen gewonnen worden als er internationaal samengewerkt wordt. Een besef dat ook bij Partner in Compliance leeft; Peter van Leusden (anti-fraude en anti-corruptie expert) en Mark Janssen (Manager Business Development) gingen namens het adviesbureau dan ook op werkbezoek in Suriname.

Tijd om rustig aan de waterkant te zitten had het tweetal niet. Met afspraken bij financiële instellingen, het bedrijfsleven en met leden van de Nationale Anti-Corruptie Commissie zat de agenda bomvol. Hoofdonderwerp van de gesprekken en trainingen was invulling geven aan de realisatie van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

Overigens waren consultants van Partner in Compliance eerder dit jaar ook al in Suriname voor advies en het geven van trainingen aan medewerkers van financiële instellingen over het uitvoeren van een goed cliëntonderzoek (CDD) en Melding Ongebruikelijk Transacties (MOT).

Partner in Compliance ondersteunt Suriname in fraude- en corruptiebestrijding

Destijds werden al de eerste gesprekken opgestart hoe men in Suriname en binnen organisaties fraude en corruptie kan bestrijden, witwassen tegen kan gaan en de integriteit kan bevorderen.

Surinaamse bedrijfsleven neemt stappen

Van Leusden en Janssen laten bij hun terugkomst weten enthousiast te zijn over de bereidheid en wil in Suriname om echt te stappen te maken op eerdergenoemde thema’s. Zo had Van Leusden een sessie met het bestuur en de RvC van Hakrinbank, waarin werd gesproken over het belang van ‘conduct at the top’ en het uitdragen dat preventie van fraude en corruptie, anti-witwassen en integriteit belangrijke thema’s zijn.

“Veel mensen stonden open voor suggesties en adviezen om fraude en corruptie te voorkomen en te bestrijden”, legt Van Leusden uit.

Janssen geeft op zijn beurt aan dat Partner in Compliance veel toegevoegde waarde kan bieden om te helpen met fraude- en corruptiebestrijding. “Bedrijven hebben zelf niet altijd voldoende kennis in huis. Met onze trainingen en adviezen kunnen we de bedrijven en Suriname sterker en weerbaarder maken.”