RegioBank: ‘Tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude’

01 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoewel tieners wel vaker denken te weten hoe de wereld in elkaar steekt, laat de realiteit een ander beeld zien. Zo ook met betrekking tot hun financiële veiligheid. Uit onderzoek van RegioBank blijkt namelijk dat 76% van de jongeren aangeeft dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Toch wordt WhatsApp-fraude lang niet altijd en hebben vele geen idee wat een geldezel is, terwijl steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vormen van fraude.

Genoeg ruimte voor verbetering dus. Uit het onderzoek – gehouden onder 1.614 tieners tussen 11 en 17 jaar – komt tevens naar voren dat een kwart van de tieners niet met hun ouders praat over de verschillende manieren van betalen die er zijn, geeft een kwart aan dat ze nooit of soms hun pincode afschermen en houdt 15% hun pincode niet geheim.

“Met het gebruik van betaalmiddelen komt een verantwoordelijkheid om hier veilig mee om te gaan”, beargumenteert RegioBank. “Vooral bij digitale betaalmiddelen zjin er allerlei manier waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken.” Het Volksbank-merk stipt hierbij aan dat meer dan tweederde (68%) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder in één jaar tijd minstens één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben van een oplichter.

RegioBank: ‘Tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude’

RegioBank-directeur Rein Wispelweij is van mening dat kinderen de verschillende risico’s moeten herkennen die de verschillende betaalmethodes met zich meebrengen. Hij stipt aan dat, nu de scholen weer gaan beginnen, jongeren meer betalingen en terugbetalingen zullen gaan verrichten. Een goed moment dus om met tieners in gesprek te gaan.

“Met het Jongwijs-educatieprogramma geven we via brieven en e-mails voorlichting over veilig betalen en betaalfraude om jongeren weerbaarder te maken en ouders hierbij te helpen”, legt Wispelweij uit. “Ook geven onze zelfstandig adviseurs gratis lessen over omgaan met geld op scholen en in de bankkantoren. Tijdens de eerste helft van 2023 hebben zij samen al 244 lessen verzorgd over het omgaan met geld aan 5.612 kinderen.” 

Betaalmiddelen

Het onderzoek toont tevens aan hoe kinderen op verschillende manieren in aanraking komen met geld. Zo gebruiken kinderen vanaf 11 jaar vooral contant geld en maakt slechts 17% gebruik van hun betaalpas. Oudere kinderen (16-17 jaar) gebruiken deze betaalpas een stuk meer (40%). Met name in Zeeland en Limburg gebruiken de meeste tieners contant geld. Bijna de helft (45%) van de ondervraagde tieners tussen 11 en 17 jaar heeft nog nooit contant geld gepind voor zichzelf.

Een kwart (26%) van de respondenten die op hun smartphone een app met wallet heeft, gebruikt deze vaak. De digitale betaalpas op de telefoon wordt bijna net zo vaak gebruikt als de betaalpas (30%), die ze het vaakst gebruiken. Kinderen zijn bekend met de nieuwste betaalmiddelen zoals wearables, crypto en Klarna, maar kunnen dit 9 op de 10 keer niet zelf gebruiken.