BLG ziet tweedeling op de markt voor woningen met gunstig energielabel

05 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op de markt voor energiezuinige woningen is een tweedeling ontstaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat BLG Wonen hield onder nieuwe klanten in de periode 2021-2023. De analyse laat zien dat huishoudens die tot twee keer modaal verdienen aanmerkelijk minder vaak een energiezuinige woning kopen.

De kopers in deze inkomenscategorie met een gezamenlijk bruto-inkomen van minder dan €80.000 per jaar kozen slechts in 13% van de gevallen voor energiezuinige label A-woningen. Huishoudens die meer dan dit bedrag verdienen bleken 45% vaker een woning met energielabel A te kopen.

Daarbij valt op dat dit type woningen vooral beschikbaar is in het duurdere segment. Pas boven de €400.000 is minimaal één op de vijf woningen zeer energiezuinig.

BLG ziet tweedeling op de markt voor woningen met gunstig energielabel

De hypotheekverstrekker constateert verder dat de kopers met een inkomen tot twee keer modaal die het wel lukt om een label A-woning te kopen, aanzienlijk meer eigen vermogen meebrengen om de aankoop te bekostigen. In bijna de helft van de gevallen betreft de lening maximaal 60% van de marktwaarde van de woning.

Ook starters hebben last van deze situatie, omdat zij nog weinig eigen vermogen hebben opgebouwd, zegt Frank Soede, directeur van BLG Wonen. “Zij richten zich vooral op woningen tot €400.000. Hierdoor hebben ze buitengewoon weinig keuze als het om een label A-woning gaat.”

Wrange constatering

Het onderzoek van de Volksbank-dochter laat volgens Soede ook duidelijk zien dat “juist inkomensgroepen die een lage energierekening kunnen gebruiken” lastig een energiezuinige woning kunnen kopen. “Dat is een wrange constatering in een tijd waarin energie een steeds groter deel van de woonlasten beslaat.”

De behoefte aan energiezuinige woningen wordt steeds groter en wellicht draagt verduurzaming bij aan een oplossing. Als voorbeeld noemt Soede de mogelijkheid om een huis met een ongunstig label te kopen en vervolgens te verduurzamen, waar de overheid subsidies voor beschikbaar stelt. Hij verwacht dat in de toekomst men ook meer kan lenen voor het verduurzamen dan nu mogelijk is.

Het aanbod van energiezuinige woningen kan volgens de BLG Wonen-directeur worden vergroot door biobased te gaan bouwen. “Prefab biobased-woningen kunnen daarnaast relatief snel worden gebouwd en hebben vaak een A-label. In de prijsklasse waarin veel starters kopen, tot € 400.000, kan door compact te bouwen veel aanbod worden gerealiseerd”, aldus Soede.