DNB overweegt strengere liquiditeitseis banken
Om te voorkomen dat de Amerikaanse bankruns de oceaan oversteken, denken Europese toezichthouders er over na om de liquiditeitseis van banken te verhogen. Dat stelt Steven Maijoor (Hoofd Toezicht bij De Nederlandsche Bank) tegenover de Tweede Kamer.
De afgelopen maanden vielen maar liefst drie Amerikaanse banken (Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic) om vanwege een bankrun. Zowel bedrijven als particulieren haalden in korte hun geld weg om dit onder te brengen bij de – in hun ogen veiligere – grotere banken. Zo haalden First Republic-klanten maar liefst $100 miljard weg in een relatief korte periode; een bedrag dat de Californische bank niet kon ophoesten.
Om te voorkomen dat er in Europa soortgelijke taferelen ontstaan, overwegen de toezichthouders dus om de eis rondom de liquiditeit van banken aan te scherpen. Volgens de huidige eisen moeten banken een periode van dertig dagen stress kunnen uithouden, waarbij een verlies van spaargeld wordt verondersteld. Deze regels zouden zijn gebaseerd op gedateerde aannames van tien jaar geleden.
Niet hetzelfde
Maijoor sprak onlangs in de Tweede Kamer over de huidige onrust in de financiële sector. Het Financieele Dagblad schrijft dat veel Kamerleden zich ernstige zorgen maken over het liquiditeitsrisico bij banken.
Zorgen die Maijoor deelt. “Het valt op hoe snel die tegoeden, van burgers maar zeker ook van bedrijven, weggehaald kunnen worden. Sneller dan bij de vorige bankencrisis van tien jaar geleden, door een paar klikken op het mobieltje.”
Wel benadrukte de Hoofd Toezicht van DNB het verschil tussen de Nederlandse en omgevallen Amerikaanse banken. Zo zou de Silicon Valley Bank veel spaargeld van bedrijven in beheer hebben, die niet onder het systeem van spaargarantie vallen en daardoor sneller geneigd zijn om bij het minste of geringste het geld weg te halen. Maijoor stipt tevens aan dat slechts 4% van het spaargeld bij de SVB gegarandeerd was, en dit bij Nederlandse banken gemiddeld 40% is.
Desondanks acht Maijoor de tijd rijp om met zijn Europese collega’s de regels omtrent de liquiditeitseisen van banken opnieuw onder de loep te nemen.