Nederlanders nog niet klaar met cash geld
Negen op tien Nederlanders vinden het belangrijk dat het mogelijk blijft om met contant geld te kunnen betalen; het bankbiljet van 20 euro vindt men qua uiterlijk het mooist; en twee derde van de Nederlanders geeft aan nog nooit een biljet in handen te hebben gehad waarbij men aan de echtheid ervan twijfelde. Het zijn enkele conclusies uit een onderzoek naar het gebruik en de beleving van contant geld van De Nederlandsche Bank, gehouden onder 1.000 Nederlanders.
Uit het onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt verder onder meer dat ruim twee op de drie Nederlanders (68%) verwacht over vijf jaar nog altijd met contant geld te kunnen betalen. Jongeren hebben deze verwachting overigens in iets mindere mate (61%).
Het aandeel van betalingen met contant geld, 20% in 2022, zal naar verwachting wel afnemen. Zo verwacht 28% van de respondenten over vijf jaar minder met cash geld te betalen en 31% zelfs helemaal niet meer. Het gemak van elektronisch betalen (64%), de acceptatie-afname van cash onder winkeliers (15%) en het slechte bereik van pinautomaten (6%) worden als de belangrijkste redenen bestempeld.
Op de vraag of het voor Nederland belangrijk is dat het betalen met contant geld mogelijk blijft, is men het bijna unaniem eens. 91% van de respondenten zegt ‘ja’. Vooral de groep Nederlanders die ouder zijn dan dertig jaar vindt het behoud van cash als betaaloptie met gemiddeld 93% belangrijk.
Met name de behoefte aan de vier laagste biljetten (5, 10, 20 en 50 euro) zou met 92% groot zijn. De vraag naar de ‘duurdere’ biljetten is veel beperkter: slechts 11% van de Nederlanders heeft een 200 eurobiljet in zijn of haar handen gehad. Voor 500 euro biljetten geldt dat zelfs voor slechts 5%. Respondenten hebben biljetten met een hoge waarde veelal als cadeau ontvangen, via een geldopname bij een (buitenlandse) geldautomaat of omdat zij ermee betaald zijn.
20 euro-biljet het mooist
Overigens heeft de toezichthouder niet alleen onderzoek gedaan naar het ‘nut’ van cash geld. Ook het vertrouwen in de echtheid van eurobankbiljetten de kwaliteit én de looks kwamen ter sprake. Zo geeft 68% van de respondenten aan nog nooit een verdacht biljet in handen te hebben gehad. Nederlanders ‘beoordelen’ de echtheid van eurobankbiljetten dan ook met een ruimte voldoende: een 7,8.
Ook de kwaliteit van de biljetten krijgt over het algemeen een goede beoordeling. Veruit de meeste Nederlanders vinden de biljetten van 20 euro (85%) en 50 euro (89%) redelijk tot heel erg netjes.
Over het 5 euro biljet is men echter een stuk minder positief. Minder dan de helft (41%) vindt deze biljetten er redelijk tot heel erg netjes uitzien, en zelfs 18% meldt het biljet vies te vinden. De helft van de ondervraagden wijst dit biljet dan ook als het minst mooie biljet aan. Daarentegen wordt de 20 euro variant het meest gewaardeerd: 31% roept dit biljet uit als het mooiste biljet van de serie, gevolgd door het 50 euro-biljet (17%).