Cashloos Denemarken beleeft jaar zonder bankoverval

16 januari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Denemarken heeft het afgelopen jaar geen enkele bankoverval hoeven te melden. Finansforbundet – de Deense vakbond voor medewerkers uit de financiële sector – verklaart zelf het ‘overvalloze’ jaar aan de hand van het verdwijnen van contant geld uit de maatschappij.

In 2000 telde Denemarken nog 221 bankovervallen. Sindsdien nam het aantal bankovervallen langzaamaan steeds verder af, tot er vanaf 2017 zo’n tien bankovervallen op jaarbasis plaatsvonden. De Deense vakbond beweert niet alleen dat die daling samenhangt met het dalend gebruik van contant geld in de maatschappij, maar ook ermee te maken heeft dat bankfilialen steeds vaker zonder eigen geldkluis werken.

Net als in veel andere landen in de wereld is in Denemarken het gebruik van cash geld de afgelopen jaren drastisch verminderd. Steeds meer consumenten stappen over op elektronische alternatieven – een trend die versnelde tijdens de coronapandemie.

Cashloos Denemarken beleeft jaar zonder bankoverval

Finansforbundet vice-voorzitter Steen Lund Olsen juicht de mijlpaal toe. “Het is niets minder dan fantastisch, want het is absoluut een traumatiserende ervaring voor de betrokken werknemers elke keer dat het gebeurt.”

Het gebrek aan bankovervallen zorgt er overigens niet voor dat bankmedewerkers nooit meer met geweld of bedreigingen te kampen krijgen. Volgens de vakbond vindt (mondeling) misbruik steeds vaker plaats via de telefoon of andere digitale communicatiekanalen.