Nigeria beperkt cashopnames om digitale betalingen te stimuleren

09 december 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Central Bank of Nigeria heeft de dagelijkse geldopnames bij geldautomaten beperkt tot $45. De bank hoopt zo het gebruik van elektronische betaalopties, waaronder de digitale munt eNaira, te stimuleren.

De dagelijkse opnamelimiet van geldautomaten wordt verlaagd van 150.000 naira naar 20.000 naira. Ook de wekelijkse geldopnamelimieten zijn vastgesteld: 100.000 naira voor particulieren en 500.000 naira voor bedrijven.

Nigeria probeert al langere tijd het gebruik van contant geld te ontmoedigen. Het land is bezig met het ‘herontwerpen’ van biljetten met een hoge waarde en geeft zijn inwoners tot januari 2023 de tijd om hun oude papiergeld in te ruilen.

Nigeria beperkt cashopnames om digitale betalingen te stimuleren

Daarnaast hoop de centrale bank ook zijn digitale eNaira-munt in populariteit toe te laten nemen. De eNaira werd vorig jaar gelanceerd, maar is volgens persbureau Bloomberg nooit van de grond gekomen.

“Klanten moeten worden aangemoedigd om alternatieve kanalen te gebruiken”, legt de centrale bank uit. Men verwijst daarbij onder meer naar internetbankieren, apps voor mobiel bankieren én de eNaire om hun banktransacties uit te voeren.