Centrale Bank Zimbabwe bestrijdt inflatie door rente te verhogen naar 200%

29 juni 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De bank die door deskundigen ’s wereld meest agressieve bank genoemd wordt doet zijn bijnaam eer aan: de centrale bank van Zimbabwe heeft zijn belangrijkste rentetarief opgevoerd tot de recordhoogte van 200%. Daarmee hoopt men niet alleen de torenhoge inflatie in het Afrikaanse land te beteugelen, ook de wisselkoers van de Zimbabwaanse dollar moet met de actie (enigszins) gestabiliseerd worden.

ANP schrijft dat het belangrijkste rentetarief van de centrale bank met 80% al extreem hoog was, maar dat wordt nu bijna verdrievoudigd. Volgens gouverneur John Mangudya is de flinke renteverhoging nodig omdat “de prijzen de pan uit rijzen en daardoor het consumentenvertrouwen in Zimbabwe wordt ondermijnd”.

Zimbabwe wordt net als ieder ander land geraakt door verstoringen in de toeleveringsketens, de oorlog in Oekraïne en de (naweeën) van de coronalockdowns. De problemen in het Afrikaanse land zijn echter vele malen erger: al met al is de inflatie opgelopen tot bijna 192% en is de Zimbabwaanse dollar dit jaar al in 69% in waarde gedaald.

Centrale Bank Zimbabwe bestrijdt inflatie door rente te verhogen naar 200%

Het Afrikaanse land heeft in haar geschiedenis wel vaker te maken gehad met hyperinflatie, waardoor veel Zimbabwanen hun toevlucht zoeken tot buitenlandse munten om voedsel, brandstof of medicijnen te kopen. Minister van Financiën Mthuli Ncube heeft daarom aangekondigd dat de Amerikaanse dollar voor tenminste vijf jaar wordt gelegaliseerd als wettig betaalmiddel.