ING: ‘Bijna helft Nederlanders betaalt liefst contactloos’

27 januari 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Uit de cijfers van Betaalvereniging Nederland bleek al dat we ons langzaam maar zeker bewegen richting een cashloze samenleving: in 2021 steeg het aantal online betalingen met nog eens 14%, terwijl het aantal cash-betalingen juist flink terugliep (-43%). Ook uit de nieuwe Digitale Monitor van ING onder 1.500 Nederlanders blijkt dat ons betaalgedrag verandert.

Waar twee jaar geleden ‘dippen’ (met de betaalpas in de automaat pinnen) nog het populairst was, betalen Nederlanders tegenwoordig het liefst contactloos met mobiel, wearable of betaalpas. Maar liefst 43% geeft in 2021 de voorkeur aan contactloos betalen ten opzichte van 32% in 2019. Cashbetalingen verdwijnen juist steeds meer uit het straatbeeld, omdat andere betaalmethoden simpelweg meer gemak bieden (36%).

Jeroen Losekoot, manager Dagelijkse Bankzaken bij ING, legt uit dat ook ING-klanten steeds meer gebruik maken van digitale betaalmethoden. “Contactloos met de (mobiele) Betaalpas of creditcard, maar ook met een overschrijving of Betaalverzoek of via de App of Mijn ING. Dat hangt ook samen met het feit dat het op steeds meer plekken mogelijk is om met digitale betaalmethoden te betalen. De resultaten van de Digitale Monitor laten goed zien hoe onze betaalgewoontes de afgelopen jaren zijn veranderd."

Bijna helft Nederlanders betaalt liefst contactloos

‘Touch’ vervangt ‘dippen’

Uit de Digitale Monitor blijkt verder dat de stijgende populariteit van contactloos betalen ten koste gaat van betalen met cash en het traditionele ‘dippen’. Met name contactloos betalen met de betaalpas (‘touch’) zit in de lift. In 2021 geeft 31% van de ondervraagden aan het liefst op deze manier te betalen.

Hoewel contactloos betalen onder alle leeftijden het populairst is, is dit onder jongeren het sterkst. Meer dan de helft van de respondenten van 18 tot 34 jaar (52%) geeft de voorkeur aan contactloos betalen met de mobiel, wearable of betaalpas. Onder 35-49-jarigen ligt dit percentage op 44%, onder 50-65-jarigen op 38% en onder 65+ers op 39%. Een groot deel van de ondervraagden verwacht tevens dat de populariteit van contactloos betalen zijn piek nog niet heeft bereikt. 

Betalen met de mobiel is onder jongeren van 18-34 inmiddels een dagelijkse gewoonte geworden (37%). Tevens blijkt uit de monitor dat – in vergelijking met 2019 – het aandeel vrouwen dat met de mobiel betaalt in 2021 toegenomen is van 37% naar 45%. Respondenten stellen graag met de mobiel te betalen omdat ze deze dichter bij de hand hebben dan andere betaalmethoden (38%) en het meer gemak biedt (28%). Daarnaast hoeven ze zich geen zorgen te maken of ze genoeg geld op zak hebben (28%).

Limieten verhoogd

De betaaltrends zijn overigens ook terug te vinden in het betaalgedrag van de ING-klanten. Vanaf het voorjaar van 2020 is het aantal ING-klanten dat met de ‘touch’ betaalt met 35% gestegen. Op dit moment  betaalt maar liefst 69% van de ING-klanten – die ervoor kiezen om met een digitale betaalmethode af te rekenen – contactloos met de betaal pas.

Ook neemt het gebruik van de mobiel (of wearable) om mee te betalen toe. Het aantal ING-klanten dat momenteel met de mobiel betaalt ligt nu 11% hoger dan het aantal ING-klanten dat betaalt door te ‘dippen’. De stijging in contactloos betalen is tevens toe te schrijven aan de coronapandemie waardoor banken hebben besloten de limiet per contactloze betaling en de totale limiet te verhogen.

“Contactloos betalen heeft een vlucht genomen toe ons allemaal werd gevraagd om afstand te bewaren en contact te beperken”, legt Losekoot uit. “69% van onze klanten betaalt sindsdien contactloos, en de verwachting is dat dit in de toekomst ook zo zal blijven.”

Cash blijft nodig

Uit de Digitale Monitor van ING blijkt tot slot dat het dagelijks gebruik van cash door Nederlanders in 2021 met 15% “licht” is afgenomen ten opzichte van 2019 (19%). 41% geeft aan dat ze door corona minder met contact geld zijn gaan betalen. 44% van de respondenten geeft aan dat het opnemen van geld bij een geldautomaat een te grote barrière is en dat andere betaalmethoden al snel meer gebruiksgemak geven (36%).

Hoewel het gebruik van contact geld afneemt, blijft het merendeel van de Nederlanders ervan overtuigd dat contant geld altijd nodig zal blijven (60%). De meest gebruikte reden voor het gebruiken van contact geld is dat het altijd werkt en daarmee dus betrouwbaar is (59%).