Banken blijven zeker tot 2030 ‘aan de macht’ in financiële sector

21 februari 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Traditionele banken hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken over hun positie in de markt ten opzichte van big techs zoals Google, Amazon en Apple. Uit het onderzoek ‘Vision for banking: a force for future good’ van PA Consulting blijkt dat banken ook in 2030 de branche blijven domineren.

Voor het onderzoek ondervroeg PA Consulting in totaal zeshonderd leiders uit de bancaire en technologische sector in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Zijn banken (en hun concurrenten) klaar voor de toekomst? Hoe kunnen ze in elk scenario als een ‘force of good’ reageren en over welke keuzes beschikken ze om competitief te blijven?

Iets meer dan twee derde van de ondervraagde executives (69%) verwacht dat traditionele banken in een of andere vorm de sector in 2030 zullen domineren, ondanks de voorspellingen dat big tech-bedrijven de markt zullen overnemen. Klantvertrouwen zou hierin een essentiële rol spelen: zo stelt 65% van de respondenten te geloven dat banken in dat aspect een voorsprong hebben op de opkomende technologiebedrijven.

Type of organisation expected to dominate the FS sector by 2030

Versneld digitaliseren

Dat betekent echter niet dat banken op hun lauweren kunnen rusten. Hoewel dus niet verwacht wordt dat big techs de markt zullen overnemen, dwingen ze banken vanwege hun toenemende invloed wel om versneld te digitaliseren. Doen banken dat niet, dan dreigt de concurrentiestrijd met big techs enkel intensiever te worden.

Als gevolg van deze toenemende digitalisering, verwacht 71% van de ondervraagden dat traditionele banken steeds meer focus zullen leggen op hun klantgerichte activiteiten. Tegelijkertijd zouden back-end-processen in de toekomst steeds vaker uitbesteed worden aan externe partijen.

Inzichten

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gevestigde marktpartijen profijt hebben van een slimme, flexibele en toekomstgerichte blik op wet- en regelgeving. 64% van de respondenten denkt namelijk dat er nieuwe regelgeving nodig is, die het moderne gebruik van technologie en data weerspiegelt. Wetgeving zou namelijk achter lopen op innovatie, waardoor klanten bloot worden gesteld aan potentiële risico’s.

Ook zouden banken meer prioriteit moeten geven aan ESG dan techbedrijven. Risico’s rondom milieu en maatschappij zouden namelijk onderdeel zijn van de ernstigste bedreigingen op de lange termijn voor banken.

Goed personeelsbeheer om de toekomst aan te kunnen is het laatste belangrijke inzicht uit het onderzoek. Slechts 52% van de managers van grote banken hecht waarde aan een sterke betrokkenheid van werknemers, tegenover 70% van de managers van niche-banken.

PA Consulting stelt dat banken hierdoor in het nadeel zijn ten opzichte van hun big tech-concurrenten, die met bewezen succes in werving wél over de juiste vaardigheden zouden beschikken.

Retail banks most trusted by consumers

Vloedgolf van prioriteiten

Er komt volgens Marcel van der Schenk (FS Lead Partner Nederland) een vloedgolf van prioriteiten op banken af. “Terwijl hun markt steeds meer versnippert. We stevenen af op een tjidperk vol verandering, waarin traditionele banken definitief afscheid nemen van oude zekerheden en aannames.”

Van der Schenk benadrukt dat managers nu de mogelijkheid hebben om hun organisatie beter te beschermen tegen toekomstige onzekerheden, “en ervoor te zorgen dat hun klantvertrouwen niet wordt geschaad”

“Het is voor traditionele banken cruciaal om nu te investeren in het vermogen om versneld aan veranderende klantbehoeften te voldoen, om uiteindelijk hun marktaandeel te behouden of vergroten”, vult Mark Griep (PA Country Lead Nederland) zijn collega aan. “Nieuwkomers zijn immers meer dan bereid om op korte termijn winst in te leveren voor groei.”