Voormalig Barclays Chairman in bestuur PA Consulting

19 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Adviesbureau PA Consulting Group heeft Marcus Agius, voormalig Chairman van Barclays, benoemd tot zijn nieuwe topman. Agius, die per 1 januari 2014 is aangesteld als Non-Executive Chairman, volgt Jon Moynihan op, de huidige Executive Chairman van PA Consulting die eind dit jaar met pensioen gaat.

Marcus Agius heeft een rijke ervaring opgedaan op CxO niveau. De afgelopen zes jaar was hij Chairman van de Britse bank Barclays. In juli vorig jaar legde hij zijn functie neer als gevolg van de betrokkenheid van de bank bij het wereldwijde schandaal rondom manipulering van de Libor* rentetarieven. Agius hoopte dat zijn opofferingsactie ervoor zou zorgen dat de bezoedelde, voormalig CEO Bob Diamond zijn werk zou kunnen voortzetten. Maar Agius moest een snelle tijdelijke comeback maken nadat Diamond een dag later op 3 juli eruit was gewerkt. Hij verliet zijn $750,000-per-jaar functie aan het einde van oktober 2012, toen Sir David Walker het stokje overnam. Voor zijn periode bij Barclays werkte Agius als Senior Independent Director in de Executive Board van de BBC, als plaatsvervangend voorzitter van zakenbank Lazard en voorzitter bij BAA**.

Marcus Agius - PA Consulting Group

“Ik ben verheugd deel uit te gaan maken van PA en bedank Jon Moynihan voor de rol die hij heeft gespeeld bij het neerzetten van PA als succesvol bedrijf. PA heeft een opvallende geschiedenis en een grote toekomst, gezien het talent in haar uitvoerende gelederen. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega’s om de vooruitstrevende aanpak van PA verder vorm te geven” aldus Marcus Agius over zijn benoeming.

* In 2011 bleek dat er jarenlang door banken is gefraudeerd met de LIBOR rente. Een aantal banken hield de LIBOR kunstmatig laag of juist hoog met als doel om als bank niet kwetsbaar over te komen of om winsten te genereren. Deze fraude staat bekend als het LIBOR-schandaal. In Nederland kreeg Rabobank onlangs een fikse boete opgelegd door de toezichthouders.

** BAA is de eigenaar en exploitant van zes vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk.