Betaalvereniging Nederland rondt project Debit Card Acceptatie af

01 februari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Buitenlandse bezoekers en Nederlanders kunnen vrijwel overal met hun nieuwe debit-betaalpassen van Mastercard en Visa betalen. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten, die tegelijkertijd stelt dat daarmee het project Debit Card Acceptatie succesvol is afgerond.

De Betaalvereniging stelde zich – samen met toonbankinstellingen, terminalleveranciers, transactieverwerkers, banken, Visa en Mastercard – ten doel om voor het einde van 2022 het merendeel van de betaalautomaten in Nederland aan te passen of te vervangen, zodat ze geschikt zijn om ook deze nieuwe debitkaarten te accepteren.

Het was tot voor kort namelijk niet mogelijk om met één van deze passen in meer dan de helft van de winkels in Nederland te betalen. Hoewel steeds meer Nederlanders de betreffende betaalpassen gebruiken, zou het met name populair zijn onder toeristen en expats.  

“We hebben dit gezamenlijk binnen een jaar voor elkaar gekregen”, legt Gijs Boudewijn (directeur Betaalvereniging Nederland) uit. “Aan de meeste Nederlandse kassa’s kunnen klanten voortaan ook pinnen met kaarten van Visa Debit en Debit Mastercard, net als in de landen om ons heen. Dat is fijn voor toeristen én voor Nederlanders die de komende jaren allemaal die nieuwe betaalpassen krijgen.”

Al met al hebben de betrokken partijen van het Debit Card Acceptatie-project zo’n 425.000 betaalautomaten, op afstand, van een software-upgrade voorzien. Verouderde modellen waarvan de software niet meer kan worden bijgewerkt, zijn vervangen of worden dat in de nabije toekomst.

Dertig miljoen

Het ene project is nog maar net afgerond of het volgende project staat alweer voor de deur. De Betaalvereniging laat weten dat men de komende zes jaar 30 miljoen Nederlandse betaalpassen van de merken Maestro en V PAY geleidelijk wil vervagen voor de Visa en Mastercard debitkaarten.

“In de tussentijd kan iedereen met een geldige betaalpas van V PAY of Maestro overal binnen Europa gewoon blijven betalen en contant geld opnemen”, aldus de Betaalvereniging.