Beleggersstorm blijft vooralsnog uit

24 november 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Beleggen lijkt even wat minder populair in Nederlanders. Uit onderzoek van BUX blijkt dat slechts 23% van de Nederlanders met een interesse in beleggen momenteel ook daadwerkelijk actief is op de aandelenmarkt.

Het belegplatform verwacht overigens niet dat dit percentage binnenkort zal toenemen: 40% van de respondenten geeft aan nog langer dan een jaar te willen wachten voordat men de ‘beleghandschoen’ weer oppakt. Kennisgebrek lijkt daarvoor de belangrijkste reden. De overige ondervraagden verwachten binnen zes tot twaalf maanden te beginnen met investeren (20%) of oriënteren zich doelgericht om binnen een half jaar de beurs op te gaan (17%).

Met 29% zijn mannen overigens vaker actief op de aandelenmarkt dan vrouwen (18%). Laatstgenoemden beschouwen beleggen volgens BUX vooral als realistisch voor over minimaal een jaar (48%).

Beleggersstorm blijft vooralsnog uit

 “Hoewel Nederlanders steeds vaker hun weg vinden naar de aandelenmarkt, duurt het even totdat ze daadwerkelijk toetreden”, legt BUX-CEO Yorick Naeff uit. “Zo zien velen beleggen vaak nog als lastig, saai, risicovol of duur. Dit terwijl er tegenwoordig enorm veel laagdrempelige en eenvoudige investeringsmogelijkheden bestaan, die ook nog eens heel leuk kunnen zijn.”

Kennisgebrek

Vanwaar die afwachtende houding? Kennisgebrek, stelt 16% van de respondenten die nog niet beleggen. Nauw gevolgd door onzekerheid over het juiste investeringspakket (13%) en onwetendheid over waar te beginnen (12%). Naast de kennis gerelateerde barrières vormen het bijbehorende risico (11%) en een onvoldoende vrij besteedbaar inkomen (10%) ook belangrijke beren op de weg.                                            

Naeff noemt het enigszins zorgwekkend dat veel Nederlanders wel willen beleggen, maar geen idee hebben hoe ze dat aanpakken. “Het is namelijk een gangbare manier om je financiële toekomst te bouwen. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor persoonlijke financiën in het onderwijs én meer oefenen. Dit kan al met een bescheiden inleg.”

Cultuurverschillen

Argumenten vóór beleggen blijken van geheel andere aard te zijn. Zo noemen de meesten respondenten sparen voor de lange termijn als belangrijkste reden (15%). Anderen willen met beleggen vooral een passief inkomen creëren (13%) of meer rendement maken dan de huidige spaarrente mogelijk maakt (12%).

De BUX-onderzoekers noemen het tot slot opvallend dat Italianen en Fransen aanzienlijk vaker voor financiële zekerheid voor hun familie sparen (gemiddeld 18%), dan Duitsers en Nederlanders (gemiddeld 10%).

“Hoe we met ons geld omgaan, is deels cultureel en verder individueel bepaald”, vult Naeff aan. “Wel is het verstandig om – zeker als onervaren belegger – beleggen te zien als een marathon in plaats van een sprint. Met een vergelijkbare aanpak als sparen en een focus op de lange termijn bouw je stabiel aan je financiële toekomst.”