ABN AMRO salarisverhoging wekt interne woede

11 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO voert een salarisstijging van 20% door voor zijn 100 hoogste topmannen. ABN AMRO bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gaf tekst en uitleg over deze verhoging op zijn eigen weblog, maar de plannen hebben geleid tot enorme ophef, vooral ook vanuit de interne gelederen. Dit stellen interne bronnen tegenover het FD. De boze reacties op het weblog van diverse ABN werknemers zijn verre van mals.

Door de invoering van vanaf 2015 geldende strengere bonusbeleid in Europa en Nederland heeft ABN AMRO, net als veel andere banken, gezocht naar manieren om bonusinperking te omzeilen. Zo kondigde ABN AMRO eind juni al aan dat de bank het vaste salaris van ABN AMRO topmanagers met 20% wil verhogen. De Tweede Kamer neemt momenteel de plannen van de bank onder de loep, om te bepalen of de salarisstijging wetmatig is. Voorlopig echter, krijgt met name bestuursvoorzitter Gerrit Zalm er flink van langs op zijn eigen weblog, waarin hij de plannen uitlegde. "Ik kan u verzekeren dat iedere cao-werknemer zou tekenen voor zo'n structurele verhoging om vervolgens van alle variabele beloningen af te zien” zou Zalm onder meer als snerpende feedback hebben ontvangen.

ABN AMRO - Beloning

Benadeeld
Met name de managementlaag net onder de top-100 voelt zich behoorlijk benadeeld, en vooral de retail-en private banking afdelingen binnen ABN AMRO zouden het minst te spreken zijn over de aangekondigde plannen. Daarbij wordt ook als kritiekpunt aangevoerd dat prestaties van werknemers afhankelijk zijn van de mate van klanttevredenheid. Die tevredenheid hangt, volgens de ABN AMRO medewerkers, samen met het publieke imago dat klanten van de bank hebben. De aangekondigde salarisstijging zou dat imago schaden en hen vanuit een salarisoogpunt benadelen.