Ook ING en ABN AMRO bieden weer positieve spaarrente aan

26 oktober 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In navolging van Rabobank hebben ook ING en ABN AMRO bekendgemaakt dat spaarders binnenkort weer rente ontvangen over hun spaargeld.

Bij ING bedraagt de rente tot €10.000 0,25 procent. Tot een miljoen euro wordt het 0,15 procent en daarboven blijft de rente nul. ABN AMRO verhoogt de rente ook: particuliere spaarders krijgen tot €1 miljoen 0,25 procent rente.

De recente renteverhogingen hebben alles te maken met de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank om de inflatie te beteugelen. Daarbij wordt de theorie gehanteerd dat een hogere rente lenen duurder maakt, waardoor consumenten minder uitgeven en de vraag naar producten en diensten afneemt. Deze verminderde consumentendrang moet er vervolgens zorgen dat de prijzen minder hard stijgen en de inflatie dus afneemt.

Ook ING en ABN AMRO bieden weer positieve spaarrente aanDe verhogingen betekenen niet alleen dat banken weer geld ontvangen voor het stallen van hun geld bij de ECB, maar ook dat ze meer rente moeten betalen als ze geld van de ECB willen lenen. Dat maakt het voor banken dus gunstiger om geld van spaarders aan te trekken.

Na de ‘kleinere banken’ bieden gaan dus ook de grootbanken overstag met het aanbieden van een positieve rente. Afgelopen week kondigde Rabobank ook al aan de spaarrente te verhogen naar  0,25 procent.

“Afgelopen zomer hebben we afscheid kunnen nemen van de negatieve rente”, legde Bas Brouwers (waarnemend groepsdirectievoorzitter Rabobank) destijds uit. “De ontwikkelingen in de markt sindsdien maken dat we nu na jaren van rente daling de variabele spaarrente weer kunnen verhogen voor onze klanten.”