Bunq bestelt designerdrugs om punt te maken

28 september 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De rechtbank in Amsterdam heeft bunq in het gelijk gesteld met betrekking tot het sluiten van een rekening van een groothandel in tandartsartikelen. De online bank ging over tot deze rigoureuze maatregel, omdat het bedrijf volgens hen niet alleen tandartsartikelen verkocht via de website DentalVoordeel, maar ook drugs aanbood via Chemistry Bay. Bunq bevestigde destijds zijn vermoeden door drugs te bestellen op het platform van zijn klant.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam in een kort geding. De klant van bunq – LW Sales – eiste namelijk dat de relatie en dus de rekening hersteld zou worden. Het Financieele Dagblad schrijft dat het bunq in juni dit jaar zou zijn opgevallen dat op de bankrekening van de tandartsgroothandel betalingen werden gedaan ten name van Chemistry Bay – een webshop die 3-CMC aanbied.

3-CMC is een designerdrug die vergelijkbaar is met 3-MMC; een stof die sinds oktober 2021 verboden is. 3-CMC zelf staat sinds augustus op de lijst van de Europese Commissie, welke aangeeft tegen welke (nieuwe) drugs EU-lidstaten actie zouden moeten ondernemen.

Bunq bestelt designerdrugs om punt te maken

Om de proef op de som te nemen besloot bunq zelf een bestelling 3-CMC te plaatsen op de site van Chemistry Bay. De online bank ontving kort daarna het verzoek de bestelling af te ronden middels een betaling op de bunq-rekening van DentalVoordeel. De bank zou zich vervolgens genoodzaakt zien om de rekening twee weken lang te bevriezen en de tegoeden (zo’n €132.000) vier maanden lang vast te houden.

Faciliteren

LW Sales kon zich echter niet vinden in de onderzoeksmethode van bunq. Het bedrijf beargumenteerde dat het nooit 3-MMC (de illegale versie) verkocht op de site en dat 3-CMC op het moment van de rekeningbevriezing nog niet als drugs was bestempeld. Ook stelde LW Sales dat men hoofdzakelijk laboratoria tot zijn clientèle rekende. 

De rechter veegde de argumenten van tafel en oordeelde dat het bevriezen en beëindigen van de rekening terecht was, des te meer omdat de bedrijfsactiviteiten van LW Sales niet overeenkwamen met hetgeen dat aan bunq gecommuniceerd was.

Daarnaast zou het volgens de rechter begrijpelijk zijn dat bunq de handel in designerdrugs niet wil faciliteren, zou het niet zeker zijn dat LW Sales nooit 3-MMC verkocht heeft verkocht in het verleden en zou het niet aannemelijk zijn dat de‘3-CMC-clientèle’ voornamelijk bestond uit laboratoria.

De rechter oordeelde dan ook dat de verkoper van tandartsartikelen én designerdrugs de proceskosten (€1.692) voor zijn rekening moest nemen. Wel diende bunq de €132.000 op de bevroren rekening terug te storten naar LW Sales, omdat er geen sprake zou zijn van fraude. Volgens het FD overweegt LW Sales in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.