ABN AMRO beleeft ‘goed resultaat’ en boekt €475 miljoen winst

11 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft over het tweede kwartaal van 2022 een winst geboekt van €475 miljoen, ruim €80 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar. Daartegenover staat wel een almaar oplopende kostenpost: de bank ziet zijn personeelskosten toenemen met €19 miljoen en moest nog eens €34 opzij zetten in zijn strijd tegen witwassen.

In een toelichting legt Robert Swaak uit dat ook het tweede kwartaal van 2022 gedomineerd werd door de oorlog in Oekraïne. De strijd is volgens de CEO van ABN AMRO niet alleen een humanitaire tragedie, maar brengt ook een hoge inflatie en een lager consumentenvertrouwen met zich mee.

“In combinatie met verdere lockdowns in China en toeleveringsproblemen leidt dit tot slechtere economische vooruitzichten. De onzekere vooruitzichten zijn nog niet te zien zijn in de economische bedrijvigheid en we boekten het afgelopen kwartaal goede resultaten”, aldus Swaak.

ABN AMRO beleeft ‘goed resultaat’ en boekt €475 miljoen winst

Hoewel de CEO van ABN AMRO de tweedekwartaalcijfers als goed bestempelt, is er voor de bank de aankomende tijd nog het nodige werk te verrichten. Analisten stellen namelijk dat de kosten simpelweg te hoog zijn. Zo verdient ABN AMRO 30 cent op iedere euro. Met name het witwasdossier zou een zware stempel drukken op de verdiencapaciteit van de bank.

Zo zag ABN AMRO zich genoodzaakt om zijn personeelsbestand met nog eens 440 medewerkers uit te breiden, hoofdzakelijk ter versterking van zijn AML-afdelingen. De bank is namelijk druk bezig met een herstelprogramma om aan de antiwitwasregels te voldoen, een proces dat zeker nog tot 2023 zal duren. Al met al lopen de personeelskosten (€19 miljoen) en de AML-kosten (€34 miljoen) flink op.

Swaak toont zich echter tevreden over het geboekte resultaat: er werd meer geld verdiend, het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 8,8% en de bank ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor 2024 te halen. De bank laat tot slot weten een nieuw aandeleninkoopprogramma te starten ter waarde van €250 miljoen. De NLFI heeft nog altijd meer dan de helft van de aandelen van ABN AMRO in beheer.