Finance professional opgelucht terug naar kantoor

06 juli 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Het is niet te hopen dat thuiswerken door de nieuwe coronagolf (of de boerenprotesten) weer verplicht wordt. Voor bijna een derde (29%) van de finance professionals was thuiswerken gedurende de lockdowns een crime vanwege ontbrekende systemen of haperende software. Ruim de helft van hen geeft aan dat ze, nu het kantoor weer open is, maximaal twee dagen vanuit huis werken bij een fulltime werkweek. Dat blijkt uit de FinTech Barometer van Visma Onguard.

Visma Onguard onderzoekt jaarlijks hoe financieel professionals aankijken tegen de trends en ontwikkelingen van dit moment; denk hierbij aan fintechs, big data, digitale transformaties en datagedrevenheid. Tenminste honderd van de respondenten zijn werkzaam als Chief Financial Officer en nog eens tweehonderd als financieel medewerker in een organisatie met tenminste vijftig medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt dat een niet goed werkend systeem bij 22% van de respondenten veruit de grootste irritatiebron was, gevolgd door handmatige en repetitieve taken (18%). Het najagen van facturen behoort bij 14% van de professionals ook niet bepaald tot de favoriete taken. Als laatste is het omgaan met verschillende systemen een onderdeel dat14% liever kwijt dan rijk is.

Finance professional opgelucht terug naar kantoor

Slechts nieuws voor de finance professionals, waarschuwen de onderzoekers. Werken met verschillende en ontbrekende systemen is de wereld voorlopig nog niet uitgeholpen. Ruim de helft (55%) van de organisaties zit namelijk nog middenin de digitale transformatie. Hoewel deze transformatie uiteindelijk moet leiden tot een vereenvoudiging van het werk, blijkt een succesvolle digitale transformatie door gebrek aan tijd (25%), gebrek aan beschikbare technologie (17%) en financiële middelen (17%) een behoorlijke uitdaging.

Onschatbare waarde

Volgens Adriaan Kom helpt de juiste software de finance professional om zijn werk goed uit te voeren en om het management en directie van goed advies te kunnen voorzien. De managing director van Visma Onguard concludeert dan ook dat gedegen én stabiele software van onschatbare waarde is. “De digitale transformatie is een uitgelezen om softwaresystemen op elkaar aan te laten sluiten en processen optimaal in te richten.”

“Tijd en budget zijn hierin belangrijke middelen. Zorg er als organisatie voor dat de basis op orde is en systemen werken, zodat de handmatige en repetitieve taken in alle gevallen doorgang kunnen vinden. Vervolgens is het mogelijk om de stabiele basis uit te breiden met technologie die nog meer werk uit handen kan nemen voor de finance professional, zodat hij de tijd en focus heeft om te doen waar hij goed in is: ervoor zorgen dat de organisatie financieel gezond wordt, is en blijft”, adviseert Kom.