Finance professional van de toekomst is analytisch, communicatief én een leider

17 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Wat CFO’s betreft zijn analytische, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden key voor finance professionals die relevant willen blijven; nu en in de toekomst. Dat blijkt uit de vijfde editie van de FinTech Barometer van Visma Onguard (gehouden onder ruim honderd Chief Financial Officers) naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven.

Maar liefst 39% van de CFO’s geeft aan dat het analytisch vermogen de belangrijkste vaardigheid in het team is. In de toekomst wint deze skill het echter niet meer van leiderschapsvaardigheden. Waar nu 29% van de CFO’s aangeeft dat deze vaardigheid nodig is, staat leiderschap in de toekomst op een gedeelde eerste plek met het analytisch vermogen (36%). De derde belangrijkste vaardigheid. volgens 30% van de CFO’s. is communicatie.

Dataverantwoordelijk

Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Visma Onguard dat de datagedrevenheid van organisaties de veranderende rol van de finance professional mogelijk maakt. Binnen maar liefst 96% van de bedrijven wordt er namelijk gewerkt met data. Eén op de vijf organisaties (19%) is zelfs al volledig datagedreven. Het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen zou daarbij de belangrijkste motivatie vormen.

Finance professional van de toekomst is analytisch, communicatief én een leider

Een kwart (24%) van de finance professionals onderstreept het belang van efficiëntie, zeker nu zij locatie- en tijdonafhankelijk werken. Andere redenen om datagedreven te worden zijn kostenbesparing (15%) en omzetverhoging (15%).

De onderzoekers stellen dat wanneer deze data juist geïnterpreteerd wordt, een organisatie de verwachte groei, kans op een faillissement of het betaalgedrag van de klant kan voorspellen. Hierdoor zijn finance professionals in staat om sneller kansen en risico’s te identificeren voor zowel de organisatie als de klant. Dit verklaart volgens de analisten mede waarom CFO’s zo veel belang hechten aan de analytische, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden van hun medewerkers.

Nieuwe taken

Adriaan Kom legt uit dat de rol van de finance professional aan een grote verandering onderhevig is. “Omdat bijvoorbeeld intelligente automatisering zijn intrede doet, worden veel handmatige en repetitieve werkzaamheden uitgevoerd door de software zelf.”

Dit betekent volgens de Managing Director van Visma Onguard dat de finance professional steeds meer bezig is met het analyseren van data, het oplossen van strategische vraagstukken en uiteindelijk het adviseren van het management en de directie. “Persoonlijk leiderschap is hierin essentieel. Ook wordt het contact met de klant hierdoor anders. Waar software de meer eenvoudige taken uit handen neemt, kan de finance professional het verschil maken door zich te focussen op maatwerk.”