Rabobank Barneveld helpt Indiase pluimveehouders

01 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In India is coöperatieve pluimveehouderij een succesvol middel tegen armoede. Rabobank Barneveld-Voorthuizen heeft veel contacten in deze branche en besloot een helpende hand toe te steken.

Pluimveeproject bestrijdt armoede

Om de grote armoede op het Indiase platteland te bestrijden, runt de Indiase organisatie Pradan al zeventien jaar een omvangrijk pluimveeproject. Dankzij microkredieten hebben inmiddels zo’n 7.000 huishoudens elk een kleine pluimveehouderij opgebouwd. Ze zijn verenigd in twintig coöperaties, zodat ze kunnen concurreren met gevestigde marktpartijen. Rabobank Barneveld-Voorthuizen (samen met Rabobank Woudenberg-Lunteren) besloot dit te project via financieel te ondersteunen.

Rabobank - Pluimvee India

Nederlandse expertise

“Ons werkgebied staat bekend om de pluimveehouderijen”, vertelt Esther Bettink-van den Brink, coöperatie-adviseur bij Rabobank Barneveld-Voorthuizen. “Het lag dus voor de hand dat we een project op dit vlak zouden adopteren. Maar daarbij wilden we meer dan alleen financiële hulp bieden. Sommige van onze klanten hebben namelijk veel kennis en ervaring op het gebied van pluimvee. We hebben enkelen van hen bereid gevonden om het Indiase project met die waardevolle expertise verder te helpen.”

Een van deze klanten is Jansen Poultry Equipment. “Kinderen eten geven is tijdelijk. Maar als we ze kunnen leren om zelf voedsel te produceren, dan zijn ze voor de lange termijn geholpen”, aldus Ab Jansen eigenaar van deze ontwikkelaar en leverancier van pluimveesystemen.

Bezoek aan de collega’s in India

In 2011 bezochten deze pluimveedeskundigen de kleine kippenboerinnen in India. Zij hebben daar onderzocht waar precies behoefte aan was. Op basis daarvan is een plan gemaakt, wat heeft geleid tot een nieuwe financieringsaanvraag. Onderdeel van dat plan is bijvoorbeeld het ontwerp van een broeikasje voor kuikentjes. Die moet niet alleen afgestemd zijn op het Indiase klimaat, maar ook met goedkope materialen eenvoudig ter plaatse te maken zijn. In 2013 bracht een groep Pradan managers op zijn beurt een bezoek aan Nederland. Ze volgden trainingen en kregen adviezen over onder meer de voeding, vaccinatie en huisvesting van pluimvee.

Adoptieprogramma vergroot betrokkenheid

Dit project staat niet op zich. Met het adoptieprogramma kunnen lokale Rabobanken hun betrokkenheid bij de Rabobank Foundation vergroten. De banken adopteren een coöperatie in een ontwikkelingsland en verbinden zich daar voor meerdere jaren aan. Inmiddels hebben ruim 85 banken een project geadopteerd.