Ontslaan personeel lonend voor ING-bestuurders

21 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Topbestuurders van ING hebben vorig jaar een bonus opgestreken vanwege het snijden in het aantal werknemers. Uit het jaarverslag blijkt dat het om enkele tienduizenden euro’s per bestuurder gaat. Zo ontving ING-CEO Steven van Rijswijk in 2021 een variabele bonus van €301.000; ongeveer €42.500 daarvan was voor het behalen van besparingsdoelen door middel van personeelsreductie.  

De Telegraaf schrijft dat de bonus vorig jaar “stilletjes werd ingevoerd” door de remuneratiecommissie onder leiding van PostNL-topvrouw Herna Verhagen. “In de plannen voor de bonusberekening voor 2021 – zoals die in het vorige jaarverslag stonden – werd met geen woord gerept over de bonus die voor een achtste blijkt mee te wegen in de prestatieafhankelijke beloningen van CEO Steven van Rijswijk en de CFO Tanate Phutrakul."

Uitdijend personeelsbestand

Hoewel het an sich normaal is om bestuurders af te rekenen op besparingsdoelstellingen, is het volgens de krant wel ongebruikelijk om de mindering in aantallen fte’s hierin mee te nemen. Uit het jaarverslag blijkt verder dat ING eind 2021 in totaal 62.132 werknemers in dienst had. Hoe hoog dat een jaar ervoor was, wil een woordvoerder van de bank niet tegenover de Telegraaf zeggen. Wel geeft hij aan dat het aantal mensen dat eind 2021 voor de bank werkte “iets lager” was dan het jaar daarvoor.

Ontslag personeel lonend voor ING-bestuurders

Verder schrijft de krant dat de raad van commissarissen tevreden is over de prestatie van het topmanagement op dit vlak, omdat het bestuur 93,5% van de maximale score behaalt op dit punt – ruim boven het targetniveau van 80%. Overigens wordt de ‘ontslagbonus’ ook volgend jaar uitgekeerd. Ditmaal staat de bonus volgens de Telegraaf wel in het jaarverslag opgenomen.

De woordvoerder legt uit dat de bepaling vorig jaar in het jaarverslag ontbrak, omdat de precieze uitwerking van de targets voor 2021 nog niet was afgerond op het moment dat het rapport in maart gepubliceerd werd. Ook zou het bonusbeleid tijdens de jaarvergadering in april nog ongewijzigd zijn. De toenemende kosten en het uitdijende personeelsbestand van ING over de afgelopen jaren zou volgens de woordvoerder uiteindelijk de doorslag geven om de bonus in te stellen.

Ouderwets

“ING laat zijn ware gezicht zien”, stelt Reinier Castelein (voorzitter van de Vakbond De Unie) tegenover de Telegraaf. “Jarenlang pretendeert ze een inclusieve en toekomstgerichte werkgever te zijn. Directieleden een bonus uitkeren na het ontslaan van werknemers is zo ouderwets. ING zet de klok terug in de tijd en is weer de koude kille saneerder die elke financial in zich heeft. Dit schaadt het recent opgebouwde vertrouwen.”