Cognito presenteert ‘Fintech Marketing Survey’

15 maart 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Fintechs zitten gevangen tussen revolutie en evolutie. Enerzijds is de revolutie luidruchtig: startende bedrijven vestigen veel media-aandacht op zich en kondigen luidkeels aan dat ze de bestaande systemen in de financiële sector omver zullen blazen. Anderzijds heb je de evolutie: gespecialiseerde fintechs die al jarenlang het financiële systeem bij elkaar houden. Bedrijven die constant transformeren, maar door de luidruchtige revolutionairen langzaamaan op de achtergrond verdwijnen.

Marketingafdelingen van de evoluerende partijen staan dan ook voor de lastige opdracht om de overvolle communicatiemarkt te doorbreken. Daarbovenop wordt van hen verwacht dat ze in het verleden behaalde successen minimaal evenaren, terwijl de middelen beperkt zijn. Cognito wilde juist van deze groep weten wat er bij hen speelt op het gebied van marketing en communicatie.

Het PR-adviesbureau ondervroeg daarom 75 marketing en communicatiemanagers van wereldwijde fintechs (EMEA, APAC en US). De enquête werd uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2021 en is gericht op de mening van de respondenten over de toekomstige marketing- en communicatietrends in de financiële technologiesector en wat zij aankomend jaar van hun beroep verwachten. Cognito heeft de belangrijkste conclusies van het onderzoek ondergebracht in acht verschillende thema’s, waarna elk thema van advies wordt voorzien.

What are the main challenges and priorities for you business in the next year

Marketeers willen groeien

De belangrijkste conclusie is wellicht dat maar liefst 85% van de professionals aangeeft dat het versnellen van de bedrijfsgroei hun topprioriteit is. Media-aandacht krijgen in de ‘top-tier outlets’ (bijvoorbeeld de Financial Times of Wall Street Journal) wordt daarbij door 43% als een belangrijke methode gezien om dit doel te behalen. 33% geeft juist de voorkeur aan specialistische fintech-mediakanalen.

De onderzoekers van Cognito merken echter op dat er onder de respondenten een ontevreden gevoel heerst over de kwaliteit van de berichtgeving. Men zou daardoor over het algemeen pessimistisch zijn over de mogelijkheden om meer media-aandacht te generen, zelfs bij het verhogen van de PR-budgetten.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat content gebaseerd op “unique leadership perspectives” wel de nodige mediadekking genereert. Cognito adviseert dan ook om mediacampagnes te baseren op “inzicht en onderzoek”, waarmee de gewenste doelen wel behaald kunnen worden.

Waardecreatie

Uiteraard is bedrijfsgroei niet de enige verantwoordelijk van een marketing- en/of communicatieafdeling. Het behouden én aantrekken van talent, ESG-reporting en cybersecurity houden de gemoederen van marketingafdelingen ook flink bezig. Zo worden bijvoorbeeld juist marketingspecialisten verantwoordelijk gehouden om bedrijfswaarde te creëren op basis van de ‘verplichte’ ESG-standaarden.

When communicating with external stakeholders (clients, prospects, intermediaries), are the following topics increasing or decreasing in importance?

De ondervraagden erkennen dan ook dat ESG niet om beloftes drait, maar juist om daadwerkelijke resultaten. Een kwart van hen geeft aan dat het communiceren van de ESG-prestaties, bedrijfsdoelstellingen (op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit) aankomend jaar een duidelijke en actuele uitdaging vormt.

Ook Cognito erkent het belang van ‘ESG-communicatie’. Het adviesbedrijf legt uit dat marketeers en communicatiemedewerkers een multi-channel -stakeholder programma moeten ontwikkelen om de positionering van het bedrijf te promoten middels eigen en externe mediakanalen. “Men moet onthouden dat het een marathon is, geen sprint. Het is absoluut noodzakelijk dat senior leiders een algehele betrokkenheid in de onderneming creëren om de ESG-reis te versnellen.”

‘Hybrid habitaits, Trusted brands matter’ en ‘Digital transformation accelerates’ vormen de overige behandelde thema’s.

Nieuwsgierig geworden? Lees het volledige onderzoek hier.