Topman UBS Belgium opgepakt voor fraudeverdenking

20 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Marcel Bruehwiler, de topman van UBS Belgium, de Belgische vestiging van de Zwitserse zakenbank UBS, is door de Brusselse federale gerechtelijke politie opgepakt. Hij wordt verdacht van witwassen, belastingfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Bruehwiler zou welgestelde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben met het voorstel om een in Zwitserland niet aangegeven rekening te openen. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

Klokkenluiders

Het gerechtelijk onderzoek naar UBS Belgium en de topman van de bank startte zo’n drie maanden geleden. Het onderzoek steunt grotendeels op gedetailleerde informatie van voormalige ‘compliance officers’, medewerkers van de bank die er op toezien, dat wet- en regelgeving en eigen gedragsregels van de bank worden nageleefd. “Het gaat om mensen die ontslagen werden of zelf opgestapt zijn omdat ze het niet eens waren met de werkwijze van UBS Belgium”, zegt Ine van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket.

Topman UBS Belgium opgepakt voor fraudeverdenking

Zware verdenking

Het onderzoek naar de praktijken van de bank leidde tot een aantal huiszoekingen, onder meer op het hoofdkantoor, bij een klant en bij de topman van de bank. Bruehwiler werd opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het Brusselse parket vraagt zijn aanhouding voor het deelnemen aan een criminele organisatie, witwassen, zware fiscale fraude en het onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in België. Over de juiste omvang van de fraude bestaat nog geen duidelijkheid, maar het Brusselse parket schat die alvast op verschillende miljarden euro’s, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Fraude al eerder op het netvlies

Eind mei kondigde het Belgische tijdschrift M…Belgique al aan dat de Brusselse onderzoeksrechter een gerechtelijk onderzoek uitvoerde naar het lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon en zware georganiseerde fiscale fraude. Volgens het tijdschrift M…Belgique zouden Zwitserse gevolmachtigde functionarissen van UBS de afgelopen tien jaar zakenlieden, bedrijfsleiders, sporters en andere rijke Belgen overgehaald hebben om in Zwitserland offshore rekeningen te openen, ver weg van de Belgische fiscus. Op die manier zouden grote sommen geld doorgesluisd zijn naar Zwitserland.