ABN AMRO: ‘Harde lockdown kost horeca €200 miljoen per week’

27 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De nieuwe lockdown is voor veel ondernemers een hard gelag. De groei die – sinds het einde van de vorige lockdown – in veel bedrijfssectoren werd ingezet, is weer onder druk komen te staan. Dat concludeert ABN AMRO in zijn Sectorprognose 2022. “De restricties die van kracht zijn door de opleving van corona zijn hier samen met de personeelstekorten en de stijgende grondstof- en energieprijzen debet aan”, aldus de bank.

Volgens ABN AMRO wordt het lastig voor de leisure-sector – waartoe onder andere restaurants, hotels en reisorganisaties behoren – om terug te komen op het pre-corona niveau van 2019. Het herstel is sterk afhankelijk van de beperkende maatregelen. Zo heeft de bank berekend dat de huidige harde lockdown, de horeca zo’n €200 miljoen omzet per week kost. “De horeca kampt bovendien met enorme personeelstekorten, waarbij de uitstroom van gekwalificeerd horecapersoneel – als gevolg van de nieuwe gedwongen sluiting – alleen maar groter wordt.”

In de retailsector – de enige sector die in zowel 2020 (-2%) als 2021 (-0,5%) een krimp liet zien – laat de Sectorprognose van de bank een tweeledig beeld zien. Waar fysieke winkels (meubels, elektronica en kleding) tot en met oktober dit haar hun volumes zagen krimpen, lieten online winkels, supermarkten en voedingsspeciaalzaken juist een groei zien. Al met al verwacht ABN AMRO in 2022 een lichte groei van 1,5% voor de retailsector, maar waarschuwt dat ook hier de lockdown, stijgende prijzen en arbeidskrapte voor problemen kunnen zorgen.

ABN AMRO: ‘Harde lockdown kost horeca €200 miljoen per week’

De transportsector (8% groei in 2021 en verwachte groei van 3% in 2022), de industrie (13,5% groei in 2021 en verwachte groei van 4,5% in 2022) en de bouwsector (1% groei in 2021 en verwachte groei van 2,5% in 2022) boekten aanzienlijk betere resultaten.

Corona verbindende factor

Wat alle sectoren volgens ABN AMRO bindt, is de onzekerheid ingegeven door de harde lockdown, inflatie, personeelstekorten en verstoringen in de bevoorradingsketen. “De maatregelen tegen de omikron-variant van het coronavirus hebben een enorme impact, vooral in de sectoren waar het water toch al tot de lippen staat”, legt Franka Rolvink Couzy (Hoofd Sector Research van ABN AMRO) uit.

“Zo bleek uit eerder onderzoek dat horecaondernemers en winkeliers grote belastingschulden hebben. De overheid zou kunnen overwegen om nog ruimhartiger financiële steun te verlenen aan getroffen ondernemers. Daarnaast kunnen consumenten een steentje bijdragen door zoveel mogelijk lokaal te kopen en af te halen.”

“Met de snel stijgende grondstof- en energieprijzen – wat zorgt voor hogere inkoop- en afzetprijzen – is de druk op ondernemers compleet en wordt er wederom een groot beroep gedaan op hun veerkracht. Groei zal er wel zijn in 2022, maar voor sommige sectoren veel minder hoog dan waarop was gerekend”, besluit Rolvink Couzy.