ABN AMRO bereikt (tijdelijk) akkoord met vakbonden over nieuwe cao

21 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een half jaar onderhandelen hebben ABN AMRO en de vakbonden een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor de duur van zes maanden. De vakbonden – FNV Finance, CNV Vakmensen, De Unie en Our NEXT Move – hebben de bank laten weten dat een meerderheid (70%) van de leden akkoord zijn met het bereikte onderhandelingsresultaat.

De partijen moeten over een halfjaar wederom met elkaar aan de onderhandelingstafel. Het hete hangijzer van de huidige (en toekomstige) gesprekken heeft betrekking op een structurele loonsverhoging vanaf 1 juli 2022. ABN AMRO wil de aankomende jaren 15% van de banen schrappen en hoopt daarmee te kosten structureel met €700 miljoen per jaar te drukken.

De bank stelt dan ook dat er geen ruimte voor een loonsverhoging is, maar dat accepteren de vakbonden niet. “Het in stand houden van het inkomstenniveau van de bank en de ontwikkeling van de inflatie zullen een grote rol spelen in dat gesprek”, aldus ABN AMRO

ABN AMRO bereikt (tijdelijk) akkoord met vakbonden over nieuwe cao

Wel krijgen de werknemers een eenmalige vergoeding van €400. Ook zijn er in de nieuwe cao afspraken gemaakt over een structurele thuiswerkvergoeding (€2 per dag) en internetvergoeding (€300). Verder krijgen nieuwe ouders vanaf augustus 2022 vier weken doorbetaald ouderschapsverlof, en start de bank een proef waarbij medewerkers twee officiële feestdagen kunnen inwisselen voor vrije dagen die aansluiten bij de eigen geloofs- of levensovertuiging. Het huidige sociaal plan wordt (vrijwel) ongewijzigd verlengd met drie jaar.

Een goed vangnet

ABN AMRO-CHRO Gerard Penning is blij met de uitkomst. “Door het huidige sociaal plan praktisch ongewijzigd te verlengen, geven we collega’s die geraakt worden door de aankomende reorganisaties de zekerheid van een heel goed vangnet. Tegelijk regelen we ook belangrijke arbeidsvoorwaarden waar collega’s terecht al enige tijd om vragen, zoals vergoedingen voor de kosten van het thuiswerken.