Gerard Penning nieuwe HR-directeur bij ABN AMRO

22 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met ingang van 1 augustus start Gerard Penning als Chief Human Resources Officer bij ABN AMRO. Hij treedt ook meteen toe tot het Executive Committee, het dagelijks bestuur van de bank. Penning werkte jarenlang in Londen bij Shell, alwaar hij de functie bekleedde van Executive Vice President van HR Downstream.

Het zijn voor banken innemende tijden, omdat de toekomst uiterst ongewis is. Er lijkt in elk geval één ding vast te staan en dat is een doorslaggevende rol voor technologie binnen een organisatie. Om technologisch toonaangevend te worden en te blijven zijn gekwalificeerde medewerkers nodig. Op het moment dat nieuwe ontwikkelingen zich aandienen heeft een organisatie die bij voorkeur al in huis. Zo niet, dan kan de reputatie als werkgever maar beter zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Daarin speelt de HR-directeur een sleutelrol.

Bij ABN AMRO was Frank van den Brink jarenlang verantwoordelijk voor de uitstippeling van het HR-beleid. In veertien jaar tijd klom hij via verschillende functies op tot CHRO bij de bank. Begin dit jaar gaf hij enigszins verrassend de pijp aan Maarten. Hij vond het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Na enkele maanden is een opvolger gevonden, namelijk Gerard Penning. 

Penning heeft een rijk cv opgebouwd in de energiesector. Niet alleen was hij jarenlang werkzaam bij Shell, ook is hij bestuurder van de organisatie Sustainable Energy for All (SEforALL). “Ik ben trots om bij ABN AMRO te komen. De purpose van de bank, Banking for better, for generations to come, vind ik heel inspirerend. Als Chief HR Officer betekent Banking for better voor mij ook dat ik mij vol ga inzetten om een werkomgeving te creëren en te stimuleren die voor iedereen open en inclusief is, en waar teams kunnen uitblinken door klanten te ondersteunen bij hun duurzaamheidstransitie. Bij Shell is ‘thriving in the energy transition’ al vele jaren een van de belangrijkste strategische pijlers, en ik ben dan ook erg blij dat ik deze transitie bij ABN AMRO mag blijven ondersteunen.”

'Culture of excellence'

CEO Robert Swaak kijkt uit naar de komst van Penning als vervanger van Van den Brink. “Als nieuwe CEO van ABN AMRO ben ik enorm onder de indruk van de toewijding van onze medewerkers en de manier waarop ze onze klanten helpen in deze moeilijke tijd. Met de ervaring en passie van Gerard, en zijn talent om verbinding te maken met mensen uit alle lagen van de organisatie, blijven we werken aan een ‘culture of excellence’ onder de ruim 18.000 mensen die bij ons werken.”