Google Pay nu ook als ‘onafhankelijke app’ beschikbaar in Nederland

15 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Hoewel Google Pay al langer dan een jaar beschikbaar was via apps van individuele banken (die de betaalmethode ondersteunden), is de app zelf nu ook beschikbaar gesteld in Nederland. Consumenten kunnen in de Google Pay-app of via pay.google.com hun bankgegevens invullen en bijvoorbeeld een bankpas of creditcard aan toevoegen.

Google Pay koppelt de betaalpas vervolgens aan de smartphone, waardoor de telefoon gebruikt kan worden als contactloos betaalmiddel in winkels. In tegenstelling tot Apple Pay, hoeven gebruikers van Google Pay geen extra kosten te betalen voor de dienst.

Hoewel de app nu voor iedereen beschikbaar is gesteld, wil dat niet zeggen dat iedereen nu met Google Pay kan betalen. Consumenten kunnen namelijk alleen betaalopties toevoegen als zij bij een bank zitten die de dienst ook ondersteunt. In Nederland doen ABN AMRO, bunq en Adyen dat bijvoorbeeld wel, maar Rabobank en ING weer niet.

Google Pay nu ook als ‘onafhankelijke app’ beschikbaar in Nederland

Pasloos betalen in de lift

ABN AMRO schreef bij de invoering van Google Pay dat de digitale zoekmachine zich de afgelopen jaren heeft onderscheiden als innovatieve partner in het betaaldomein en hun Wallet-oplossing veelvuldig over de hele wereld wordt gebruikt. Tevens zou er onder de klanten van de bank ook een sterke vraag naar de betaalmogelijkheid bestaan.

Een populariteit die bevestigd lijkt te worden door de cijfers van Betaalvereniging Nederland. Deze cijfers laten zien dat contactloos betalen in Nederland inmiddels de voorkeur heeft gekregen boven het ouderwetse pinnen (met pincode): sinds juni wordt er vaker contactloos betaald (15% van alle pinbetalingen), dan door het steken van een betaalpas in de terminal (14% van alle in pinbetalingen).