Waarom ASN Bank niet belegt in Google

15 oktober 2020 Banken.nl 4 min. leestijd

Er is geen plek voor Google in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. ASN Bank geeft aan moeite te hebben met de manier hoe de Amerikaanse gigant het onderwerp privacy behandelt, het gebrek aan vastgelegde rechten voor werknemers en het ontwijken van belastingbetaling. Ondanks een grote plus voor de inspanningen van Google op klimaatbeleid heeft ASN Bank besloten niet te beleggen in de onderneming. 

In haar missie streeft ASN Bank – onderdeel van de Volksbank – naar financiering van duurzame ontwikkelingen. Een bekende reclamekreet van de bank luidt dan ook ‘Zo maakt geld gelukkig’. Onlangs besprak men voorbeelden van duurzame sneakers en welke merken af of niet kunnen blijven rekenen op funding. Regelmatig legt ASN Bank bedrijven uit haar beleggingsfondsen naast de interne lat van duurzaamheid. Recent onderzocht de bank Google. 

Google vs Alphabet

Wanneer het gaat over Google, gaat het feitelijk over Alphabet Inc. Alphabet Inc. ontstond in 2015 als onderdeel van een herstructurering van de activiteiten en werd als een holding boven Google geplaatst. De naam Alphabet zal de meeste mensen weinig zeggen, maar wie wil beleggen in Google moet op de Nasdaq zoeken naar Alphabet A of Alphabet C. Om het nog wat verwarrender te maken hebben deze wel hun ‘oude’ tickernaam behouden, respectievelijk GOOG en GOOGL.

ASN Bank geeft aan te schrikken van wereldwijde rechtszaken over privacyschendingen door Google. Zaken over onder meer het scannen van gmail-berichten, het niet vermelden van de aanwezigheid van microfoons in Google Nest-beveiligingscamera’s, de opname van gesprekken door Google Home smartspeakers en zo verder. ASN Bank laakt het gebrek aan een overkoepelend privacy-statement van Alphabet.

Eveneens klinkt er kritiek op het gebrek aan een overkoepelend mensenrechtenbeleid of een verwijzing naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wanneer het gaat over mensenrechten gaat het ook al snel over werknemersrechten. Vooropgesteld, over het algemeen hoeft men weinig medelijden te hebben met Google-werknemers, maar het bedrijf heeft bijvoorbeeld niet vastgelegd dat werknemers lid mogen worden van een vakbond of zich intern mogen organiseren. Je kunt je afvragen of dat per se nodig is bij Google. Vakbonden of ondernemingsraden zijn vaak vooral nuttig bij organisaties waar veel laaggeschoold werk plaatsvindt. Google eindigt vast niet voor niks steevast hoog in lijstjes met aantrekkelijke werkgevers.  

Nog iets waar ASN Bank kritisch naar kijkt is de marktpositie van bedrijven. Het is redelijk veilig om Google als een monopolist te bestempelen. Google is met grote afstand ‘s werelds meest gebruikte zoekmachine en als zodanig bepaalt Google voor miljarden mensen wat zij wel of juist niet te zien krijgen. Dat kan gaan om informatie, maar ook om advertenties. Google en de EU hebben hierover al vaak genoeg overhoop gelegen, wat leidde tot miljardenboetes. Een lange lijst van rechtszaken – die Google overigens prima kan betalen – leidt tot een dikke min in het duurzaamheidsonderzoek van ASN Bank. 

Ten slotte zorgen de fiscale gedragen van Google voor nog wat minpunten. Via sluwe constructies die lopen tussen Nederland, Ierland en de VS ontwijkt Google miljarden aan belasting. Belasting betalen wordt – naast dat het meestal een wettelijke plicht is – gezien als een morele plicht richting de maatschappij, die daar hele nuttige dingen mee kan financieren. 

Minpunten op de koop toe

Het wonderlijke van zulke tamelijk harde conclusies is de vraag waarom Google dan zo populair is. Simpelweg omdat het een uitgebreid en uitstekend functionerend product- en dienstenaanbod heeft, veelal gratis te gebruiken. Men lijkt de minpunten op de koop toe te nemen. ASN Bank erkent dat zij zelf ook gebruik maakt van diensten van Google. Bijvoorbeeld door het aanbieden van de mobiel bankieren app in Google Play, maar ook betalen zij voor advertenties om nieuwe klanten te bereiken. “We willen graag zichtbaar zijn op Google.”

Op één vlak heeft ASN Bank echter lof voor Google, namelijk het tegengaan van klimaatverandering. Uiterlijk 2030 wil het bedrijf helemaal geen CO2 meer uitstoten. Een leuke anekdote is dat in 2013 mede-oprichting Sergey Brin op persoonlijke titel – aanvankelijk anoniem – enkele tonnen bijdroeg aan een Nederlands project gericht op kweekvlees. Alle plusjes en minnetjes tegen elkaar afgezet geeft ASN Bank Google het predikaat ‘Afgekeurd’ voor haar ASN Duurzaam Beleggingsfondsen. Of ze daar in Silicon Valley wakker van zullen liggen? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.