Thought Machine bereikt ‘unicorn status’ mede dankzij ING

14 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING heeft bekendgemaakt dat het heeft geïnvesteerd in Thought Machine; een Britse fintech die gespecialiseerd is in de cloudtransitie van banken. In totaal heeft de fintech in een Serie C financieringsronde ruim $200 miljoen opgehaald, waarmee het de ‘unicorn status’ heeft bereikt (een marktwaarde van boven de $1 miljard). Naast ING investeerden ook JPMorgan Chase en Standard Chartered in de fintech.

Thought Machine werd in 2014 opgericht door voormalig Google-ingenieur Paul Taylor. Het bedrijf heeft sindsdien – met behulp van zijn ‘core banking engine Vault’ – Lloyds Bank, Standard Chartered, het Zweedse SEB, Atom Bank en (sinds kort) JPMorgan Chase geholpen met hun cloudtransitie. De fintech is voornemens om de extra financiering in te zetten ter verbetering van hun product, als ook ter uitbreiding van hun internationale bereik.

“We hebben ons ten doel gesteld om de verouderde (legacy) systemen uit de bancaire sector te bannen”, legt Taylor uit. “We zorgen ervoor dat banken die Vault gebruiken toekomstbestendig zijn en hun ambities kunnen waarmaken. Met behulp van de nieuwe investeringen kunnen we banken over de gehele wereld helpen met hun cloudtransitie.”

Thought Machine bereikt ‘unicorn status’ mede dankzij ING

ING Private Cloud

Hoewel ING niet duidelijk maakt of het gebruik maakt van de systemen van de fintech, erkent de bank wel het belang van het “cloud-element” in zijn digitale transitie. ING verwijst daarbij naar de ING Private Cloud (IPC): een volledig selfservice digitaal platform dat wordt gebruikt voor de opslag en verwerking van gegevens en IT-diensten van onder andere apps en mobiele telefoons.

Volgens Brendan Donovan, Global Head of Tech Infrastructure & Engineering bij ING, is de overstap naar IPC één van de stappen die de bank onderneemt om klanten een consistente ervaring te bieden op een veilige en betrouwbare manier. “IPC standaardiseert de IT-infrastructuur van de bank, vereenvoudigt en stroomlijnt bestaande processen en brengt een geautomatiseerde (en self-service) infrastructuur naar onze ontwikkel- en operationele teams.”

Donovan stelt tot slot dat ING momenteel 30% van zijn wereldwijde infrastructuur draait op zijn ING Private Cloud.