Forrester: ‘Banken zetten steeds meer in op (duurzame) innovatie’

17 november 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoewel de Covid-19 pandemie nog lang niet verslagen is, herstelt de wereldeconomie zich een stuk sneller dan oorspronkelijk verwacht. Ook banken presenteren goede kwartaalcijfers en draaien (vooralsnog) een “prima” 2021. Het wordt, volgens de analisten van Forrester, dan ook weer eens tijd om naar de toekomst te kijken.

En dat doet het adviesbureau middels hun onderzoek ‘Predictions 2022: Banking’. Hoofdzakelijk verwacht Forrester dat het hoge digitaliseringstempo – ten tijde van de coronacrisis – door de banken wordt voortgezet. “Banken zijn daartoe verplicht”, stellen de analisten. “Willen ze concurreren (en overleven) in een steeds onvoorspelbaardere postpandemische wereld.” Forrester deelt daarbij de (volgens hen) drie belangrijkste toekomstige trends in de bancaire sector.

Uitbundige uitgaven aan tech, talent en fintech

Na een flinke daling in 2020 en een trage groei in 2021, verwachten de analisten dat de tech-uitgaven van banken in 2022 “dubbelcijferige groei” zullen vertonen. Banken uit de VS en China nemen daarbij het voortouw. Tevens verwacht men dat banken – die in een stevige ‘personeelsconcurrentiestrijd’ verwikkeld zijn met techbedrijven – steeds meer geld moeten uitgeven om hun IT-personeel te behouden. Tegelijkertijd is een gedeeltelijke overstap naar een flexibel werknemersbestand onvermijdelijk.

Forrester: ‘Banken zetten steeds meer in op (duurzame) innovatie’

Daarnaast verwacht Forrester – naar mate de digitalisatie in de financiële sector versnelt – dat banken aankomend jaar flink investeren in fintech. “Met het oog op de kans om een innovatief aanbod op te pikken en de digitale leemten op te vullen, zullen banken doorgaan met het sluiten van deals en het investeren (of het overnemen) van fintechs.”

Uitbreiding duurzame financieringsproducten

Duurzaamheid en ESG-factoren staan steeds meer in de spotlights nu consumenten en regelgevers in de nasleep van de pandemie oproepen tot een duurzame transformatie. De onderzoekers verwachten dan ook dat financiële dienstverleners in 2022 hun duurzame producten en diensten sneller op de markt willen brengen.

Een reeks nieuwe wetten, regels en taxonomieën voor duurzame financiering – met Europa als koploper en andere regio’s die dit voorbeeld zullen volgen – moeten daarbij greenwashing tegengaan, waardoor “echte kansen” gecreëerd worden voor “echte duurzame producten van innovatieve aanbieders en ESG-dienstverleners”.

Verlegging van open finance-grenzen

“2022 wordt het jaar waarin open finance de financiële sector voorgoed verandert”, stellen de analisten. “Banken worden zich steeds meer bewust van zowel de kansen als bedreigingen die open finance met zich meebrengt.” Nu toezichthouders in de EU en het Verenigd Koninkrijk de regels omtrent het delen van data versoepelen, verwacht Forrester dat steeds meer banken zullen experimenteren met een “open, collaboratieve platformbenadering”.

Hoewel sommige banken blijven proberen om de nieuwe baanbrekende “lifestyle super-app” te ontwikkelen, kunnen zij zich volgens de analisten beter richten op het benutten van hun open-banking connectiviteit. “Daarmee wordt de groei van hun ‘embedded finance’ veel meer gestimuleerd”, besluit Forrester.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport.