Kredietverlening in eurozone (bijna) terug naar ‘normaal’

08 september 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank blijkt dat de groei van de bancaire kredietverlening aan bedrijven en particulieren is teruggezakt tot het pre-corona niveau. Ondernemers lieten zich de afgelopen maand opnieuw minder bij het kredietloket zien, huishoudens lieten hun gezicht daarentegen juist meer zien. De afnemende behoefte aan geleend vermogen tempert de bezorgdheid over de oplopende inflatie.

Tegenover het Financieele Dagblad stelt ING-econoom Carsten Brzeski dat de kredietverlening aan consumenten in het eurogebied de prepandemische trend hervat. “Ze ondersteunen een herstel dat in toenemende mate wordt aangedreven door particuliere bestedingen.” Ook bij het bedrijfsleven lijkt het beeld van de kredietbehoefte te normaliseren.

Uit het ECB-rapport komt naar voren dat bedrijven in totaal voor €11 miljard aan bancair krediet hebben opgenomen in juli. Leningen met looptijden tot vijf jaar werden voor €6 miljard afgelost; tegelijkertijd werd er voor €17 miljard bijgeleend met leningen die langer dan vijf jaar lopen. De totale hoeveelheid uitstaande bedrijfskredieten kwam in juli uit op €4857 miljard, 1,7% meer dan in april 2020. Een toename die geen ‘inflatie-angsten’ oproept bij centrale bankiers.

Contribution of the M3 counterparts to the annual growth rate of M3

Langzaamaan lijkt de M3 – de maatstaf voor de geldgroei – weer terug te bewegen naar 4,5%. De ECB hanteerde dat niveau jarenlang als doelstelling voor de geldgroei. Volgens de centrale bank komt het percentage van 4,5% overeen met een inflatie van 2% op de langere termijn. Een hogere uitkomst vormde in het verleden altijd een teken dat de inflatiedruk groeide en dat de ECB ingreep.

Economisch herstel is ingezet

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) publiceerde onlangs nieuwe economische cijfers. Uit de achtste Corona Monitor Banken komt naar voren dat de totale kredietverlening door banken aan bedrijven (in Nederland) in augustus verder is opgelopen naar €64 miljard. Het overgrote deel van het totaalbedrag betreft volgens de NVB de reguliere financiering door banken aan bedrijven.

“Banken zijn blij dat de kredietverlening van maand op maand blijft toenemen, zodat bedrijven en ondernemers volop kunnen blijven investeren”, legt NVB-voorzitter Medy van der Laan uit. Omdat het economisch herstel in de getroffen sectoren lijkt te zijn ingezet, heeft de overheid besloten om de generieke steunmaatregelen per 1 oktober stop te zetten.

“Het is goed dat de overheid blijft kijken of specifieke sectoren toch nog steun kunnen ontvangen. Banken houden er echter rekening mee dat een beperkt aantal ondernemers door het wegvallen van de generieke steun alsnog in de problemen komt. We zullen zorgvuldig kijken of en hoe we dat dan zo goed mogelijk kunnen oplossen.”