Belgische BUX-beleggers beleggen ‘beter’ dan Nederlanders

08 september 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoewel Nederland en België een lange geschiedenis delen, zijn de vooroordelen die de inwoners uit beide landen over elkaar hebben lang niet altijd positief. Zo denken Belgen over het algemeen dat Nederlanders gierig zijn; andersom denkt menig Nederlander dat Belgen over minder intellect beschikken. Het zijn bekende clichés, maar hoe verschillend zijn we nu daadwerkelijk van elkaar? Bijvoorbeeld hoe de bewoners van beide landen met geld omgaan?

Dat laatste wilde BUX ook weten. De mobiele broker deed onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten van het beleggingsbedrag onder honderdduizenden Nederlandse en Belgische beleggers. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de portfoliowaarde van Nederlandse beleggers gemiddeld 10% lager is dan die van onze zuiderburen.

Zoom je verder uit, dan zie je dat de Belgische beleggers bij BUX gemiddeld de hoogste portfoliowaarde hebben van de zes landen (Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Ierland) waarbinnen de mobiele broker actief is. Nederlandse beleggers hebben de op één na hoogste portfoliowaarde.

Belgische BUX-beleggers beleggen ‘beter’ dan Nederlanders

Tevens concludeert BUX dat beide landen gemiddeld op dezelfde lijn zitten in de verdeling tussen het aantal orders dat wordt gebruikt om aandelen te kopen en te verkopen. Van alle orders is 64% een aankooporder voor een aandeel of ETF. De overige 36% van de orders wordt gebruikt om aandelen of ETF’s te verkopen.

Eensgezindheid over elektrische auto’s en ING

Tot nu toe de overeenkomsten. Belgen en Nederlanders laten onder andere een groter verschil zien als we kijken naar de populairste beleggingen. Slechts drie bedrijven zijn terug te vinden in de top tien populairste investeringen in beide landen. De Chinese fabrikant van elektrische auto’s NIO, zijn Amerikaanse concurrent Tesla en ING hebben een beleggingsvoorkeur van zowel Nederlanders als Belgen bemachtigd.

BUX-CEO Yorick Naeff vindt het interessant om de verschillen en overeenkomsten tussen landen te zien waar BUX beschikbaar is. “Portfoliowaardes en beleggingen kunnen veelal verschillen, maar wat alle Europese beleggers karakteriseert, is dat het overgrote deel belegt voor een betere financiële toekomst.”

“Kenmerkend hiervoor zijn de keuzes voor het op regelmatige basis aankopen van aandelen en ETF’s. Om zo een vermogen op te bouwen en over de langere termijn te kunnen profiteren van het rente-op-rente effect.”