ABN AMRO verduurzaamt computer-inventaris

07 september 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Computers en laptops hebben (helaas) niet het eeuwige leven. Sterker nog, vanwege de constant betere techniek heeft een laptop bijvoorbeeld een geadviseerde levensduur van ‘maar’ vier jaar. Om bij te blijven met de techniek, geeft ABN AMRO zijn personeel elke vier jaar een nieuwe laptop en monitor. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de oude schootcomputer? Eindigen ze bij het grofvuil? En wat gebeurd er met de kostbare grondstoffen die er in een laptop zitten?

ABN AMRO vroeg zich dit ook af en heeft daarom besloten om dit jaar twee nieuwe initiatieven te starten. De initiatieven moeten erop toezien dat de digitale apparatuur van zijn medewerkers op een verantwoorde manier wordt geproduceerd én afgevoerd.

TCO-certificaat

“Een sticker is er niet op te vinden”, schrijft de bank. “Maar elke laptop en monitor van Dell die ABN AMRO collega’s overal in de wereld meekrijgen om hun werk te doen, is voorzien van een soort ecolabel: het TCO-certificaat.” TCO staat voor Tjänstemännen Central Organisatie en is Zweeds voor Centrale Organisatie van Professionals.

ABN AMRO verduurzaamt computer-inventaris

Linda Bosboom van IT Workplace Solutions stelt dat TCO elke periode steeds strengere eisen stelt aan het certificaat, omdat ze niet verwachten dat bedrijven in één keer honderd procent verantwoord kunnen produceren. “Daar hebben ze de tijd en ruimte voor nodig.” Het is de bedoeling dat het volledige werknemersbestand van ABN AMRO binnen vier jaar op een TCO-gecertificeerde laptop en monitor zijn werk doet.

De nieuwe laptops worden dus duurzaam geproduceerd, maar wat gebeurt er met de oude laptops die worden ingeruild? “We hebben afspraken met onze leveranciers dat we oude apparaten kunnen teruggeven”, legt Belinda Schouten van IT Digital Workplace uit. “Zij breken ze op een nette manier af, zodat de oude materialen hergebruikt worden.”

“Ook geven we een groot deel aan de ABN AMRO Foundation”, gaat Schouten verder. “Voor kinderen en scholen die zelf geen laptops kunnen betalen. En er zijn altijd wel collega’s die een oude laptop voor privégebruik willen aanschaffen. Een geruststellend idee, maar het zicht op al die oude apparaten verliezen we wel. Of ze allemaal netjes afgebroken en gerecycled worden als ze echt op zijn, weten we niet.”

Recyclen elektronische vuilnishoop

Om die onduidelijkheid weg te nemen is ABN AMRO ook een samenwerking aangegaan met Closing the Loop; een organisatie die zich inzet voor ‘zero waste IT’. Per aangekocht apparaat maakt ABN AMRO een bedrag van €11 over aan Closing the Loop. De organisatie gebruikt dit geld om de “enorme elektronische vuilnishopen in Afrika op een veilige manier weg te werken en te recyclen.”

Volgens Wiebren van der Zee (IT Platforms & Technology) lijkt het (de €11) op het afkopen van je schuldgevoel, maar moet men dit niet zo beoordelen. “Het bedrag is het eerste prijskaartje dat we hangen aan iets wat vroeger nooit een prijs had. Met die €11 maak je iedereen bewust van de milieueffecten van het aanschaffen en afdanken van onze apparaten en werk je mee aan het verkleinen van de elektronische vuilnishoop.”

ABN AMRO heeft tot nu toe de aankoop van meer dan 9.000 laptops op deze manier gecompenseerd.