Oud-Goldman Sachs’er over 105-urige werkweek: ‘Stop met zeuren’

18 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Naar aanleiding van klachten over de (te) lange werkdagen heeft Goldman Sachs het salaris van junior bankiers verhoogd. Wereldwijd ontvangen eerstejaars analisten van de investeringsbank een loonsverhoging van $86.000 naar $110.000. De junior analisten klaagden over een te hoge werkdruk en gaven aan soms tot wel 105 uur per week te werken. Desondanks kan niet iedereen zich vinden in de salarisverhoging.

Xavier Rolet, onder andere oud-CEO van de London Stock Exchange en oud Goldman Sachs bankier, vindt dat de jongere generatie bankiers moet ophouden met klagen over de lange werktijden en anders maar een baan elders moeten zoeken. Tevens stelt Rolet voor dat banken “arme hongerige kinderen die erin geslaagd zijn zichzelf door de universiteit te loodsen” in dienst moeten nemen in plaats van de huidige “bevoorrechte” afgestudeerden.

Rolet werkte in het begin van zijn carrière bij Goldman Sachs in zowel New York als Londen. Volgens de bankier werkte hij in de jaren 80 regelmatig 130 uur per week. “We werkten de hele dag op kantoor in New York, aten vervolgens op kantoor en gingen in de avond en nacht de Aziatische beurzen af. De werkdag begon vervolgens om 04:00, zodat we er op tijd bij waren op het moment dat de Europese beurzen openden.”

Oud-Goldman Sachs’er over 105-urige werkweek: ‘Stop met zeuren’

Onmenselijk

Waar Rolet een werkweek van meer dan 100 uur normaal vindt, vinden de huidige jongere bankieren dat niet. De junior analisten beoordeelden hun mentale gezondheid met een 2,8 en hun fysieke gezondheid met een 2,3. Voordat ze bij de bank begonnen gaven zij zichzelf respectievelijk nog een 8,8 en een 9,0. 

Tevens claimden de werknemers dat de lange werkdagen een negatieve invloed had op hun sociale leven. Driekwart gaf aan slachtoffer te zijn geweest van verbaal misbruik op de werkvloer. “Er was een punt waarop ik niet meer at, douchte, of iets anders deed dan werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, stelde een werknemer. Een ander gaf aan dat zijn lichaam constant pijn deed en hij zich neerslachtig voelde.

De jonge Goldman Sachs’ers waarschuwden dan ook dat ze zouden vertrekken als de werkomstandigheden niet zouden verbeteren en eisten onder andere een werkweek van maximaal 80 uur. Goldman Sachs beloofde beterschap. Naast de salarisverhoging beloofde de investeringsbank ook de ‘Saturday exception’ beter na te leven en bepaalde taken te automatiseren.

“Ga iets anders doen”

Rolet is zogezegd niet onder de indruk van de klaagzang van zijn jonge opvolgers. “Het is een vrije wereld. Als je niet houdt van wat je doet of denkt dat de uren niet passen bij je levensstijl, ga dan gerust iets anders doen.” Tevens vraagt Rolet zich hardop af hoeveel alleenstaande werkende moeders met meerdere schoolgaande kinderen, minder dan 130 uur per week werken.

“Junior bankiers worden heel goed betaald in vergelijking met andere industrieën of sectoren”, voegt Rolet toe. “Vraag eens aan een jonge ondernemer die geen salaris ontvangt, hoe hij het zou vinden om meteen na zijn studie meer dan $100.000 te verdienen.”