Verschil beloning topbankiers VS en Europa neemt toe

05 juni 2014 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Equilar blijkt dat de beloning voor Amerikaanse topbankiers in 2013 is toegenomen in tegenstelling tot hun Europese tegenhangers, die gemiddeld aanzienlijk lager uitkomen. Met name de ingevoerde strengere wet- en regelgeving in Europa ten aanzien van de beloning van (top) bankiers ligt ten grondslag aan de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese bankiers.

Vorig jaar besloot het Europees Parlement dat vanaf 2015 de bonussen van bankiers maximaal één jaarsalaris mogen bedragen. Enkel met instemming van aandeelhouders mag een bonus van een bankier tweemaal een jaarsalaris bedragen. De beperking is ingevoerd om bankiers niet langer in staat te stellen onverantwoorde risico’s te nemen.
 Amerikaanse topbankiers

Markante verhoging
Uit de cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Equilar blijkt dat de beloningen van Amerikaandse topbankiers weer zijn gestegen. Dit is markant te noemen, gezien het feit dat de 15 meest relevante banken het afgelopen jaar forse boetes kregen van Amerikaanse toezichthouders, voor hun betrokkenheid bij valutamanipulatiepraktijken. In totaal kregen de banken zo’n $48 miljard (€35,24 miljard) voor hun kiezen. En hoewel de winstcijfers aanzienlijk hoger uitvielen ten opzichte van 2012 en de boete destijds op $30 miljard (ruim €22 miljard) lag is het verschil ten aanzien van de beloningen bij Europese topbankiers veel hoger. Met name Europese topbankiers moesten in verband met de crisis inleveren, om de balans onder de hernieuwde en verstrengde regels voor banken te hervinden.

Verdiensten
Lloyd Blankfein van het Amerikaanse Goldman Sachs incasseerde in 2013 $19,9 miljoen (€14,6 miljoen) en was daarmee de bestbetaalde bankier ter wereld. In de top van de lijst van bestbetaalde topmannen wordt Blankfein gevolgd door vier andere Amerikaanse topbankiers. Ter vergelijking: Blankfein verdiende vijf keer zoveel als de onderste op de lijst van topbankiers – Ross McEwan van Royal Bank of Scotland, die zo’n $4 miljoen (€2,94 miljoen) kreeg. De best beloonde Europeaan was de nr. 6 in de Equilar ranking – António Horta-Osório van Lloyds Bank, die vorig jaar omgerekend goed was voor iets meer dan €17 miljoen. In totaal verdiende de groep topbankiers zo’n 10% boven op het salaris van het jaar ervoor met een gemiddeld salaris van $13 miljoen.

# Naam Bedrag Bank # Naam Bedrag Bank
1 Lloyd Blankfein $19.9 m Goldman Sachs 9 Sergio Ermotti $10.6 m UBS
2 John Stumpf $19.3 m Wells Fargo 10 Brady Dougan $10.3 m Credit Suisse
3 Mike Corbat $17.6 m Citigroup 11 Antony Jenkins $9.4 m Barclays
4 James Gorban $13.9 m Morgan Stanley 12 Anshu Jain $9 m Deutsche Bank
5 Brian Moynihan $13.1 m Bank of America 13 Jürgen Fitschen $7.8 m Deutsche Bank
6 António Horta-Osório $12.5 m Lloyds Bank 14 Francisco González $6.7 m BBVA
7 Jamie Dimon $11.8 m JPMorgan Chase 15 Javier Marin $5.8 m Santander
8 Stuart Gulliver $11.6 m HSBC 16 Ross McEwan $4 m RBS


Nederland

In Nederland zal vanaf 2015 het strengste bonusbeleid gaan gelden binnen de financiële- en bankensector. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt namelijk dat de Europese regels niet ver genoeg gaan en breidde de beperking uit: een eventuele bonus mag maximaal 20% van de vaste beloning bedragen. De meningen zijn echter verdeeld over dit plan: zo staat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) er niet achter. NVB stelt dat het beleid Nederlandse banken achterstelt op Europa.

Tevens stellen verschillende onderzoeken, waaronder door Towers Watson en Mercer, dat de wetgeving de bonussen niet zal kunnen inbinden. In plaats daarvan zouden banken via omwegen bankiers toch belonen, door bijvoorbeeld ter compensatie salarissen te verhogen of door flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden aan te bieden.

Aanverwante artikelen:
Towers: Bankiers gecompenseerd voor bonusinperking
Mercer: Banken omzeilen bonusinperking van EC