ABN AMRO lanceert fonds voor bedrijven met duurzame impact

02 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft het Sustainable Impact Fund (SIF) gelanceerd. Het fonds van €425 miljoen gaat investeren in bedrijven die de transitie naar een duurzame en inclusieve samenleving versnellen. Het gaat daarbij om ‘private equity investeringen’ van tussen de €4 en €30 miljoen in bedrijven met een bewezen businessmodel die toe zijn aan een volgende groeifase.

Tevens doet ABN AMRO SIF ook ‘venture capital investeringen’ van tussen de €500.000 en €4 miljoen als er sprake is van een bewezen concept. Circulaire economie, energietransitie en social impact zijn de thema’s waarin de bank wil investeren. Het fonds – een ‘volledige dochter’ van ABN AMRO met een zelfstandig investeringsbeleid – stuurt op een combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.

“Als bank financieren we tal van duurzame initiatieven”, legt ABN AMRO Executive Committee-lid Rutger van Nouhuijs uit. “Het gaat dan om kredietverlening. We zien dat bedrijven in sommige situaties juist behoefte hebben aan risicodragend kapitaal. Met dit fonds bieden we nu ook op dat vlak een loket. Bedrijven die duurzaam rendement koppelen aan een goed bedrijfseconomisch plan kunnen bij ABN AMRO SIF terecht.”

ABN AMRO lanceert fonds voor bedrijven met duurzame impact

Foodlogica, Envision en Fiberline bijten spits af

Envision en Foodlogica zijn de eerste twee bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de venture capital investeringen van SIF. Envision is een Nederlands bedrijf dat software ontwikkeld voor ‘smartglasses’. Via de slimme bril, een app en innovatieve AI technologie, worden beelden en geschreven teksten vertaald in geluid.

Foodlogica is een bedrijf dat zich focust op de uitdaging van het ‘last-mile’ transport van gekoeld voedsel in dichtbevolkte steden met duurzame transportvoertuigen die geen broeikasgassen uitstoten. Het Deense Fiberline Composites A/S is het eerste bedrijf dat een private equity investering ontving. Fiberline ontwikkelt een specifieke technologie waarmee grotere windbladen voor windmolens kunnen worden gemaakt.

Duurzaamheid en een Europese focus

Geografisch gezien ligt de focus van het fonds op Nederland, maar ook bedrijven uit andere Noordwest Europese landen kunnen in aanmerkingen komen voor een investering. De bank stelt dat met het nieuwe fonds aansluit bij de strategische richting van ABN AMRO, waarin duurzaamheid en een Europese focus een belangrijke rol spelen.

Tevens schrijft de bank dat – omdat er sprake is van zowel private equity- als venture capital investeringen – zowel jonge als meer volwassen bedrijven in aanmerking komen voor een investering. “Waar het om gaat, is dat we kansrijke bedrijven die bijdragen aan een versnelling van de transitie naar een duurzame samenleving, van een goede kapitaalsbasis voorzien”, sluit Nouhuijs af.

Lees ook: Mazars: Banken nemen duurzaamheid en ESG steeds serieuzer