ASN Beleggingsfondsen gaat verder als ASN Impact Investors

26 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vanwege de internationale ambities en de toenemende populariteit onder buitenlandse partijen, ondergaat ASN Beleggingsfondsen een naamsverandering: voortaan zal het door het leven gaan als ASN Impact Investors.

“Deze naam sluit beter aan bij waar wij voor staan en wat wij met onze beleggingsfondsen wereldwijd ambiëren: een positieve impact op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. ASN Impact Investors is dan ook de eerste vermogensbeheerder ter wereld die de biodiversiteit footprint van haar beleggingsfondsen meet om te sturen op natuurherstel en roept andere vermogensbeheerders op dat ook te doen”, legt ASN uit.

Een positief effect op de wereld

Volgens Bas-Jan Blom, directeur ASN Impact Investors, wordt ASN gedreven door het realiseren van duurzame vooruitgang. “We richten ons op positieve impact naast een gezond financieel rendement. Dat betekent voor ons: concrete doelen stellen, meten wat het effect van onze beleggingen is en daar transparant over rapporteren aan onze beleggers. Daarin zijn wij ambitieus. We hebben onszelf het doel gesteld om in 2030 met alle beleggingen en investeringen per saldo een positief effect te hebben op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten.”

ASN Beleggingsfondsen gaat verder als ASN Impact Investors

Omdat buitenlandse partijen steeds meer willen beleggen in de ASN beleggingsfondsen – zeker sinds een deel van de fondsen als UCITS-fonds beschikbaar is – lag een Engelse naam voor de hand. Blom ziet tevens steeds meer vermogensbeheerders de stap maken naar duurzaam beleggen.

Hoewel Blom daar positief over is, ziet hij wel vaak dat een fonds duurzaam wordt genoemd, zonder dat er binnen het fonds daadwerkelijk iets is veranderd. “Echt duurzaam betekent volgens ons ‘herstellen’. Als beleggingssector moeten we onze verantwoordelijkheid nemen door echt groene beloftes aan beleggers te doen en deze waar te maken om bij te dragen aan de transitie die noodzakelijk is.”

‘Donker-donker groen’

De fondsen van ASN Impact Investors vallen volgens de SFDR-regelgeving in de categorie donkergroen (artikel 9). Dat betekent dat deze fondsen tot de hoogste categorie behoren en duurzame vooruitgang stimuleren.

Blom stelt dat het merendeel van de als donkergroen geclassificeerde fondsen dus lichtgroen zou moeten zijn en er een nieuwe categorie moet komen. “Een categorie met fondsen die investeren in natuurherstel, waardoor de CO2-uitstoot werkelijk wordt verlaagd en de biodiversiteit werkelijk toeneemt. Eigenlijk mag je alleen dergelijke fondsen donkergroen noemen.”