ING splitst bestuurlijke taken rond technologie en operaties

28 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING verandert de topstructuur van managers die zich bezighouden met technologie. Ron van Kemenade wordt benoemd tot Chief Technology Officer; een functie die nog niet eerder bestond. Tegelijkertijd zal Roel Louwhoff, de huidig Chief Operations Officer (COO), later dit jaar de bank gaan verlaten.

Van Kemenade werkt al sinds 2003 bij ING en vervult momenteel de rol van Chief Information Officer. In 2016 werd hij nog verkozen tot ‘CIO of the Year’. In zijn nieuwe rol is Van Kemenade onder andere verantwoordelijk voor datamanagement en informatiebeveiliging. De Chief Operations Officer blijft verantwoordelijk voor thema’s zoals KYC, de Global Transformation Office en ING Business Shared Services.

Volgens CEO Steven van Rijswijk markeert de wijziging op bestuurlijk niveau de volgende stap in de reis van ING om een datagestuurde digitale leider in het bankwezen te worden. “Ik ben ervan overtuigd dat Rons aanstelling als Chief Technology Officer als katalysator zal dienen in onze verdere ontwikkeling.”

ING splitst bestuurlijke taken rond technologie en operaties

Overigens verdween eerder al de positie van Chief Innovation Officer, waarmee ook Benoît Legrand destijds bij ING vertrok. ING profileert zich sterk als fintechbank en gaat al zijn innovatieactiviteiten onderbrengen in de nieuw op te richten tak ING Neo.

Vertrek Louwhoff

Van Rijswijk laat verder weten dat Roel Louwhoff als eerste COO van ING een centrale rol heeft gespeeld bij de uitvoering van de strategie van de bank. “We hebben enorm geprofiteerd van zijn ervaring en gedrevenheid en zullen dat de komende maanden blijven doen. Maar ik wil hem nu alvast bedanken voor zijn waardevolle bijdrage en wens hem het allerbeste in zijn volgende stap.”

Louwhoff stelt dat de scheiding van de operationele en technologische rollen op directieniveau een natuurlijke stap is in de ontwikkeling van ING als digitale leider, en een stap is waar hij dan ook volledig achter staat. “Voor mij is het, na zeven jaar in het bestuur, een mooi moment om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik heb de afgelopen jaren enorm genoten van de reis en wil al mijn 57.000 collega’s bedanken voor alle mooie herinneringen.”

De benoeming van Ron van Kemenade is goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. Louwhoff treedt met ingang van 1 augustus terug uit de Raad van Bestuur en verlaat ING op 1 november 2021.